SKANDAL: Slovenac i Hrvat tuže Teslu jer im prete DEPORTACIJOM!

Autor: Tanjug

Svet

03.10.2018

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Tesla" će morati na sudu da se brani od optužbi da je znala da se stranim radnicima u njenoj fabrici za sklapanje automobila u Kaliforniji preti deportacijom ako prijave povredu na radu ili rad u predugim smenama, čime se krši Zakon o radu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Američki okružni sudija Lusi Koh, u San Hozeu u Kaliforniji, odbacila je većinu od sedam tužbi podnetih protiv "Tesle", ali je prihvatila dve koje su podneli Gregor Lešnik iz Slovenije i Stjepan Papeš iz Hrvatske, čime je utrla put da tužitelji mogu da traže dokumentaciju i svedoke koji će potvrditi njihove optužbe, izveštava Rojters.

Papeš i Lešnik u tužbama protiv američkog proizvođača električnih vozila, podnetim još 2016. godine, tvrde da su došli u SAD na B-1 vizu i zaposlili se u "Tesli" preko firme ISM Vuzem. Lešnik tvrdi da je mesečno radio 250 sati za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plate u SAD.

U tužbama se takođe navodi da je stranim radnicima prećeno deportacijom ili smanjenjem plate ako prijave povredu ili se razbole.


Iz "Tesle" su poručili da istražuju ove optužbe i da prekidaju saradnju sa podizvođačem, firmom ISM Vuzem, za koju kažu da nije ispunila njihova očekivanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading