ŽIVA NEĆU SA VLASTI: Merkelova o spekulacijama o njenom dramatičnom padu

Autor:

Svet

28.09.2018

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put se oglasila povodom niza spekulacija da je njen pad s vlasti pitanje dana, poručivši kako nema nameru da se povuče i da i dalje ostaje na čelu najsnažnije članice Evropske unije (EU).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Curi joj vreme?! Angela Merkel

Žena koja je više puta ponela titulu najmoćnije na svetu navela je da turbulencije i u njenim stranačkim redovima nastale jer na čelo parlamentarne grupe CDU i njene sestrinske CSU nije reizabran dugogodišnji saveznik Merkelove Folker Kauder nisu pokazatelj da joj je na bilo koji način ugrožena kancelarska fotelja.

Težak udarac za Angelu bilo je što njen dugogodišnji saveznik Folker Kauder nije ponovo izabran za šefa poslaničke grupe njenih konzervativaca

- Živa sam i zdrava i planiram da nastavim sa svojim radom - naglasila je ona u intervjuu za Augzburger algemajne i dodala da joj ne pada na pamet da ispuni zahtev opozicije i traži glasanje o poverenju svoje vlade.

RepublikaFoto: youtube.com/VideoVoyage.TV
Foto: Ilustracija

- Ti zahtevi nemaju osnova - navela je Merkelova i otkrila da će se ponovo kandidovati za lidera svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u decembru, kao i da će nastaviti da brani svoje stavove, zbog kojih se na čelu Nemačke nalazi još od 2005.

13 godina je Merkelova kancelarka

Podsetimo, mediji su zbog Kauderove smene prošle nedelje navodili kako je to znak ozbiljnog poraza kancelarke.

- Samo je pitanje dana kada će ona pasti - ocenila je glavna urednica Dojče velea Ines Pol, dok je taj list dalje u analizi naveo kako se "klecajućim kolenima" Angele Merkel najviše raduju američki predsednik Donald Tramp, a posebno nemačka ekstremno desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je postala druga po snazi stranka u Nemačkoj. Pripadnici te opcije, podsetimo, svoje redove su okupili najpre oko antimigrantske ideje, kriveći Merkelovu da je sa migrantima u zemlju donela i kriminal i zločine.

Sprečila neprijatno iznenađenje za Erdogana

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Angela Merkel je, uprkos napisima u medijima, primila turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji boravi u trodnevnoj poseti Nemačkoj. Ona je, osim toga, sprečila i da njen turski kolega bude isprovociran tako što nije dozvolila da na njihovu zajedničku konferenciju dođe poznati turski novinar Džan Dundar. Reč je o velikom Erdoganovom kritičaru koji je dobio azil u Nemačkoj nakon što Turska osudila njega i njegovog kolegu Erdema Gula na po pet godina zatvora. To se dogodilo jer su njih dvojica objavili snimke na kojima se vidi kako turska obaveštajna služba transportuje oružje u Siriju. Nakon što su oslobođeni u žalbenom postupku, novinari su pobegli u Nemačku, a Dundara je Vrhovni sud osudio na 20 godina robije zbog špijunaže.

Mediji te zemlje u petak su objavili kako je vlada odobrila akreditaciju Dundaru za konferenciju Erdogan-Merkel, ali da se on nije pojavio. Ipak, na tom događaju je bilo nereda kada je jedan demonstrant upao noseći transparent na kom se Erdogan optužuje za diktaturu.

Priznala da je pogrešila jer je smenila glavnog obaveštajca

Jedan od najvećih udaraca za Angelu Merkel u poslednje vreme bila je i njena odluka da smeni šefa nemačke obaveštajne službe Hansa Georga Masena i to nakon što ga je optužila da je podržao nedavne antimigrantske proteste u Kemnicu. Kasnije je, međutim, nakon velikog pritiska javnosti, priznala da je pogrešila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading