(FOTO) Uhapšeni Iračani: HOLANDIJA SPREČILA TERORISTIČKI NAPAD?

Autor:

Svet

28.09.2018

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandski policajci pod punom opremom uhapsili su juče sedam muškaraca u gradovima Arnhem i Vert zbog sumnje da su planirali da izvedu veliki i razorni teroristički napad na području te zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hapšenje u Holandiji

Hapšenje je bilo rezultat mesecima duge istrage. Navodni vođa grupe, Iračanin (34), planirao je da u Holandiji priredi katastrofu koja će za sobom ostaviti veliki broj žrtava.

Osumnjičeni su navodno želeli da koriste prsluke od bombi i AK47 puške, dok bi na drugoj lokaciji detonirali bombu ispod automobila, rekao je javni tužilac, a trenutno se otkriva koje su lokacije bile potencijalne epicentri haosa.

Takođe im je bila namera da negde uskladište veliku količinu oružja, pomenute prsluke i puške, ali i pištolje, granate i sirov materijal za bombe, kao i da pronađu mesto gde će sa ovim oružjem moći da treniraju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Javni tužilac dodao je da su uhapšeni muškarci stari od 21 do 34 godine. Trojica su ranije osuđivana zbog pokušaja da otputuju iz Holandije i priključe se terorističkim ekstremnim mrežama.

Istraga koja je trajala mesecima ubrzana je u septembru, kada su saznali da se napad planira vrlo uskoro.

- Ovo je vrlo ozbiljno, ali na neki način, to je i dobra vest. Teroristi koji su planirali da nas napadnu su uhapšeni. Oni su bili prilično poodmakli sa svojim pripremama - rekao je Ferd Graperhaus, holandski ministar pravde.

Osumnjičeni će pred sudiju biti izvedeni danas.

Ovo se dešava u vreme kada Holandija naročito strahuje od terorističkih napada. Prošlog meseca jedan Avganistanac (19) ubo je i ozbiljno povredio dvoje nasumičnih ljudi na Glavnoj železničkoj stanici u Amsterdamu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading