"S-300 ĆE NATERATI IZRAEL NA RAZMIŠLJANJE"

Autor: Tanjug

Svet

26.09.2018

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael će morati pažljivo da razmisli pre nego što napadne Siriju kada ova dobije ruski protivvazdušni sistem S-300, rekao je zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fajsal Makdad. To upozorenje je izrečeno posle obećanja Moskve da će isporučiti Siriji taj raketni sistem, nakon što su sirijske snage tokom odgovora na izraelsko bombardovanje prošle nedelje oborile ruski avion.

Foto: Ilustracija

Makdad je rekao da je S-300 odavno trebalo dati Siriji.

Prema njegovim rečima, Izrael, "naviknut na pokretanje brojnih agresija pod raznim izgovorima, moraće da pravi precizne proračune ako misli da ponovo napadne Siriju".

Ruski izviđački avion Il-20 oboren je pošto ga je sirijska PVO pogrešno identifikovala kao izraelski avion. Poginulo je svih 15 ljudi u avionu.

Moskva je za obaranje aviona optužila Izrael, tvrdeći da su se izraelski lovci krili iza ruskog aviona, što je izraelska vojska porekla.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u ponedeljak rekao da će S-300 biti prosleđen sirijskoj vojsci u roku od dve nedelje. Ranije tokom rata je Moskva suspendovala isporuku S-300, za koji se Izrael plaši da bi mogao biti upotrebljen protiv njega.

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da bi isporuka S-300 Damasku bila "značajna eskalacija" u ionako napetom regionu a državni sekretar Majk Pompeo je rekao da će o tome razgovarati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom tokom Generalne skupštine UN.

Makdad je rekao da raketni sistem ima defanzivnu namenu i dodao da će se "Sirija braniti, kao i uvek".

Ruski vojni ekspert Vladimir Jevsejev rekao je za agenciju Interfaks da bi S-300 efektivno onemogućio izraelsku avijaciju da operiše iznad Sirije. Prema njegovim rečima, ako bi protivvazdušni sistemi dugog dometa bili raspoređeni oko Damaska onda bi mogli na nadgledaju čitav izraelski vazdušni prostor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading