DRAMATIČNO UPOZORENJE CNN NAKON GOVORA LIDERA SAD U UN: Tramp na gura u nuklearni rat!

Autor:

Svet

26.09.2018

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Donald Tramp nas gura u direktni nuklearni rat sa iranskim liderom Hasanom Rohanijem, glasi dramatično upozorenje američkog servisa CNN nakon što je šef Bele kuće u govoru na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku žestoko napao tu zemlju. Njemu se zatim pridružio i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji je zvaničnom Teheranu uputio upozorenje da mu ne padne na pamet na bilo koji način preti Sjedinjenim Državama ili će se, u suprotnom, suočiti sa stravičnim posledicama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Strahovanjima CNN dodatno je doprineo vatreni nastup iranskog lidera u UN, koji je dobio priliku da na Trampove napade odgovori nekoliko sati kasnije. Pritom, on se stojeći na američkom tlu, u srcu Njujorka, nije ustezao da predsednika Amerike nazove glupim i optuži ga da pokušava da sa njegovom zemljom vodi privredni rat.

- Paradoksalno je da Sjedinjene Države ne skrivaju svoj plan za rušenje iranske vlade, čak i dok pozivaju na pregovore. Ali njihov predsednik očigledno pati od intelektualne slabosti i nije upoznat sa dešavanjima na svetskoj političkoj sceni niti sa posledicama koje izaziva njegovo povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma - istakao je Rohani, govoreći o sporazumu postignutom 2015. po kom se Iran obavezao da će obustaviti svoj nuklearni program u zamenu za to da zapad ukine dobar deo sankcija uvedenih toj zemlji.

Rohani: Predsednik SAD pati od intelektualne slabosti

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hasan Rohani

- Ono što Iran kaže jasno jeste: Ne ratu, ne sankcijama, ne pretnjama, ne nasilju - dodao je on, ali odmah zatim poručio i da je njegov narod dosta trpeo američku torturu, te da će se to uskoro promeniti.

Rohani je, podsetimo, reagovao na raniji Trampov nastup tokom kog je on za iransko vođstvo rekao da je korumpirana diktatura koja seje haos, smrt i destrukciju.

Erdogan: Nemam nameru da oslobodim američkog pastora šta god Tramp rekao

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Međutim, uprkos strastvenim izjavama, šef Bele kuće se u sedištu UN nije proveo u skladu sa očekivanjima, posebno zato što su mu se okupljeni delegati iz drugih država smejali kada je govorio o uspesima svoje administracije. Osim toga, suočio se sa oštrom kritikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je za govornicu izašao odmah nakon njega i taj trenutak iskoristio da kaže kako je sramota što SAD ćute na patnju Palestinaca. Takođe, on je ostao uporan u tome da neće osloboditi američkog pastora kome se u Turskoj sudi za terorizam, a zbog kog su Vašington i Ankara nedavno otpočele žestoki diplomatski rat. Zbog njega je turska lira izgubila oko 40 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar, ali je Erdogan i pored toga ostao pri svom.

Bolton: Iranu je bolje da ne preti Americi, inače će zažaliti

- Kao predsednik nemam pravo da naredim njegovo oslobađanje. Naše pravosuđe je nezavisno i hajde da sačekamo da vidimo kakvu će presudu doneti - poručio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading