U AUSTRIJI PRAVOSLAVLJE NADVLADALO ISLAM: Pravoslavci druga verska zajednica po brojnosti i SVE IH JE VIŠE!

Autor: Tanjug

Svet

24.09.2018

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Austriji je pravoslavlje druga po broju vernika verska zajednica, iako se zbog velikog broja muslimanskih azilanata sa Bliskog istoka, u javnosti stvara utisak da je je to islam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sve više pravoslavaca u Austriji

Naime, u Austriji živi oko 700.000 muslimana, dok se broj pravoslavnih vernika procenjuje na oko 800.000.

Poslednji zvanični podaci su iz 2014.godine kada je u Austriji bilo oko 500.000 pravoslavnih vernika, a pošto posle nije sproveden nikakav popis i pošto pravoslavne crkve nemaju parohije, teško je utvrditi aktuelni precizni broj vernika. Međutim, Sekretarijat mitropolita u Beču procenjuje da je broj pravoslavaca dostigao brojku od najmanje između 750.000 i 800.000 vernika.

RepublikaFoto: pixabay.com

Fondacija "Pro Orijente" sprovela je istraživanje u pokrajini Gornjoj Austriji i utvrdila da je broj pravoslavaca porastao sa 45.990 u 2010. na 56.285 u 2016. godini, što je rast od 22 odsto.

"Rast broja pravoslavnih vernika u celoj Austriji je daleko veći", ističe Florijan Vegšajder iz "Pro Orijente" Gornje Austrije. Posebno raste broj rumunskih pravoslavaca, koji sve više dolaze u Austriju.

Porast broja pravoslavaca Akademija nauka povezuje s velikim iseljavanjem stanovništva sa Balkana, pre svega iz Rumunije, čiji građani na osnovu članstva u EU mogu da se sele bez problema u Austriju.

RepublikaFoto: pixabay.com

"Ranije su pravoslavci mogli da budu ignorisani kao manjina, ali danas to nije moguće", ističe Vegšajder, dodajući da su potrebne nove pravoslavne crkve.

On ukazuje da su mnoge pravoslavne verske zajednice aktivne u "tuđim" verskim objektima.

Pravoslavci time, prema oceni eksperata, doprinose očuvanju Austrije kao hrišćanske zemlje, pošto je ona suočena s konstantnim rastom islamskih vernika i ujedno okretanje leđa rimokatolika svojoj crkvi zbog brojnih afera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading