KOKAIN U ZAMRZNUTIM KOCKAMA OD POMORANDŽE, MARIHUANA U KRASTAVCIMA: Ovako narko dileri pokušavaju da nadmudre policiju

Autor: telegraf.rs, Republika

Svet

22.09.2018

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine trgovci drogom zgrnu milijarde dolara prodajom narkotika širom sveta, a koliko god se vlasti trudile da suzbiju to tržište, čini se da distributeri različitih opijata iznova pronalaze gotovo nezamislive načine kako bi njihova roba stigla u ruke korisnika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poslednji u nizu bizarnih slučajeva krijumčarenja, zabeležen je nedavno u Los Anđelesu, kada je policija pronašla više od 700 kilograma kokaina u zamrznutim kockama soka od pomorandže.

Do sada su već jedinice zadužene za otkrivanje droge navikle da narkotike pronalaze sakrivene u različitim vrstama voća i povrća, ali čini se da krijumčari postaju sve inventivniji.

Pre nešto manje od mesec dana, španska policija pronašla je 67 kilograma droge, sakrivene u ananasu koji je sigao iz Kostarike.

Takođe, početkom godine španska policija je u saradnji s portugalskom, u pošiljci ananasa iz Južne Amerike, pronašla 745 kilograma koakina.

Da je Španija jedna od glavnih tačaka preko koje narkotici iz Južne Amerike stižu u Evropu, dokazuje i zaplena iz aprila ove godine, kada je među 1.080 kutija banana, pronađeno skoro devet tona kokaina.

Bila je to najveća zaplena ikada koju je izvela španska policija, a ujedno i najveća količina droge koja je pronađena u jednom brodskom kontejneru u Evropi.

Kontejner je uvozila kolumbijska kompanija, a poznato je da je Kolumbija najveći proizvođač banana na svetu, baš kao i kada je reč o narkoticima. Takođe, vrlo često se dešava da droga bude zapakovana tako da samo podseća na pravo voće.

Met u ljutim paprikama

Osim u ananasu i bananama, droga se često krijumčari u limetama, paprikama, krastavcima, šargarepama, ali i krofnama, ribi i statuama.

U avgustu 2016. godine, američki graničari otkrili su više od 4.000 kilograma marihuane skrivene među limetama, a samo mesecadana pre toga, oko 200 kilograma meta pronašli su u ljutim paprikama i krastavcima.

Ni El Čapo nije odoleo trendu

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ni čuveni El Čapo, koji iščekuje suđenje u Americi, nije odoleo trendu skrivanja droge u hrani.

Kako su pisali mediji 2012. godine, El Čapo je svojevremeno otvorio fabriku za pakovanje konzervirane hrane, a u konzerve u kojima se navodno nalazila ljuta "halapenjo" paprika, radnici su pakovali kokain. Nakon vakumiranja, te konzerve su završavale u meksičkim marketima u Kaliforniji.

U jednom slučaju, prema sudu u San Dijegu, na granici je zaplenjeno 1.400 kutija konzervirane paprike, u kojma je bilo sakriveno više stotina kilograma kokaina.

 

 

Da krijumčarima inspuracija ne nedostaje, uverili su se agenti u Teksasu, januara 2016. godine, kada su otkrili više od tone marihuane, zapakovane u narandžastu traku, kako bi tovar što bolje sakrili u paketima šargarepe. Vrednost pronađene droge procenjena je na pola miliona dolara.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

U februaru 2014. godine, samo nekoliko dana pre nego što je El Čapo zarobljen po drugi put, prijavljeno je da su vlasti u glavnom gradu države Sinaloa, zaplenile više od 4.000 krastavaca i drugih biljaka punjenih kokainom.

Nedugo potom, u Arizoni je zaplenjen tovar marihuane koja je bila upakovana u zelenu i žutu traku, kako bi ličila na lubenice.

Droga skrivena u hrani i dalje vrlo često stigne do svog odredišta, širom Sjedinjenih Država. Zanimljiva pošiljka otkrivena je u decembru 2016. godine, kada je policija u Čikagu u pošiljci paradajza otkrila 54 kokaina, čija je vrednost procenjena na skoro sedam miliona dolara.

Narkotici u tortiljama, salsi...

Čini se da carinski službenici Amerike i Meksika najčešće nailaze na nove vidove pakovanja narkotika, jer su upravo oni pronalazili drogu u tamalesima, tortiljama, salsi...

U julu 2016. godine, meksički marinci u državi Kolima pronašli pošiljku od više tona kokaina skrivenog u kontejnerima salsa sosa.

Krajem 2014. i početkom 2015. godine meksički vojnici su konfiskovali pakete krofni koje su umesto šećerom u prahu, bile posute kokainom.

Vlasti na ostrvu San Andres u Kolumbiji, popularnoj turističkoj destinaciji, krajem 2013. godine su pronašle su skoro kilogram kokaina skrivenog u 12 krofnih, ali i druge kolače punjene amfetaminima.

 

Koliko ideje za krijumčarenje droge mogu da budu neverovatne, pokazuje i slučaj iz 2009. godine, kada su meksički marinci na području Jukatana presreli pošiljku zamrznutih ajkula, u kojima su pronašli pakete kokaina.

 

Osim u hrani i mrtvim ribama, krijumčari drogu pokušavaju da prenesu sakrivene u tehničke aparate, mobilne telefone, patike, a već nekoliko godina unazad veoma su popularne i "mule", odnosno ljudi koji u svom telu prenose paketiće droge, što predstavlja ogroman rizk.

Dokaz za to je mladi Brazilac (24), koji je se na letu iz Lisabona za Dablin, najpre onesvestio, a kasnije i umro, zbog 80 paketića kokaina koje je prenosio u svom telu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading