REŠENA NAJVEĆA SVETSKA MISTERIJA! Pronađen čuveni "Sveti gral"!

Autor: Republika

Svet

23.09.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su potvrdili da je neobičan fosil ovalnog oblika koji su pronašli pre nekoliko godina, zapravo najstariji poznati životinjski fosil. to otkriće je pravi "sveti gral" u paleontologiji, piše "Indipendent".

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Naime, decenijama je među naučnicima vladala debata o poreklu Dikinsonije, koja je na Zemlji živela pre 558 miliona godina, tokom perioda Ediakaran.

Smatra se da su ti fosili iz tog perioda prva velika, višećelijska bića, ali su toliko različiti od bilo čega živog danas, zbog čega je njihovo tačno poreklo ostalo misterija sve do sada, prenosi B 92.

Naučnici su ranije smatrali da je Dikinsonija možda bila gljiva ili velika ameba. Međutim, nova istraživanja ruskih naučnika su otkrila njeno pravo poreklo i označila je kao jednu od prvih životinja.

​Fosil je bio toliko očuvan da kada su ga istraživači probušili, u njemu su pronašli tragove holesterola, vrstu masti koja je jasan pokazatelj životinjskog porekla.

Do sada je u paleontologiji važilo da su velike životinje počele da dominiraju zemljom u Kambrijumu pre oko 541 milion godina.

Tada se, naime, pojavljuju stvorenja koja su naučnici prepoznali kao crve i mekušce. Novo otkriće, međutim, sugeriše da im je prethodio talas životinja koje su izgledale kao Dikinsonija.

Osim visokog nivoa holesterola u ovom fosilu, naučnici su još pronašli da mu nedostaju hemijski markeri za koje se zna da su povezani sa gljivama.

"Naučnici više od 75 godina vode ’borbu‘ oko Dikinsonije i drugih bizarnih fosila iz Edikarana", rekao je profesor Broks, koji nije mogao da veruje u rezultate koje mu je prvi put predstavio student doktorskih studija Ilija Bobrovski.

- Fosilna mast sada potvrđuje da je Dikinsonija najstariji poznati životinjski fosil i time smo rešili deceniju staru misteriju, koja je svakako ’sveti gral‘ paleontologije.

Uzorak je iskopan u blizini Belog mora, koje se nalazi na krajnjem severozapadu evropskog dela Ruske Federacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading