Ruski avion nestao s radara, EVO KO GA JE GREŠKOM OBORIO!

Autor: Agencije

Svet

18.09.2018

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski avion za osmatranje s 15 članova posade oborile sirijske rakete nad Sredozemnim morem.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Kiril Naumenko
Ruski Iljušin IL-20

Ruska vojska je navela da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, ispaljena na četiri izraelska borbena aviona, koji su kasno sinoć napadali mete u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija. 

Rusija je navela da su izraelski avioni "odgurali" ruski avion na liniju vatre. Ministarstvo je optužilo izraelsku vojsku za "namernu provokaciju" i dodalo da Izrael nije upozorio Rusiju o svojoj operaciji u toj oblasti sve do jedan minut pre napada. 

Rusija podržava režim sirijskog predsednika Bašara Asada i ima dve vojne baze u Siriji, od kojih je jedna blizu sredozemne obale.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bašar al Asad i Vladimir Putin

Šojgu krivi Izrael za pad aviona

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da je Izrael odgovoran za obaranje ruskog vojnog aviona u Siriji, javila je ruska državna televizija. 

Ruska televizija prenela je saopštenje Ministarstva odbrane da je Šojgu Libermanu rekao da je Izrael "potpuno kriv" za smrt 15 ljudi.

Šojgu je rekao da Rusiju nije bila obaveštena o operaciji Izraela u toj oblasti uprkos posebnoj liniji komunikacije izmedju dve zemlje koja bi trebalo da spreči takve nesreće. On je dodao da Rusija "zadržava pravo" da odgovori na postupke Izraela.

RepublikaFoto: AP/V. SAVITSKY
Sergej Šojgu

Izraelski ambasador pozvan na razgovor

Ruske vlasti pozvale su danas na razgovor izraelskog ambasadora posle obaranja ruskog izviđačkog aviona u Siriji, koji je slučajno bio na meti sirijske protiv-vazudušne odbrane, a koja je opet odgovarala na izraelske napade, saopštili su izvori bliski ruskoj diplomatiji.

"Ambasador Izraela pozvan je na razgovor u rusko Ministarstvo inostranih poslova zbog nastale situacije", saopštila je Frans presu služba ruskog ministarstva

Neimenovani portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova odbio je da komentariše poziv ruskih vlasti navodeći da "nema ništa da se kaže" o tome.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading