MARIN LE PEN POZIVA NACIONALISTE: Da se ujedinimo na izborima za EP

Autor: Tanjug

Svet

17.09.2018

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider krajnje desnice u Francuskoj Marin le Pen pozvala je danas evropske populističke partije da se ujedine protiv liberalnog establišmenta na izborima za Evropski parlament naredne godine. Obraćajući se pristalicama svoje partije Nacionalno okupljanje u francuskom gradu Frežisu, Lepen je kritikovala francuskog predsednika Emanuela Makrona, Brisel i imigracionu politiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marin le Pen

Podstaknuta prošlonedeljnim anketama, koje pokazuju da je podrška glasača koju Nacionalni okupljanje ima skoro pa "rame uz rame" sa Makronovom "Republikom u pokretu", Le Pen je rekla da EU "ozbiljno šteti" Evropi i da bi izbori za EP mogli sve da promene, prenosi Blumberg. 

Obraćajući se predstavnicima desničarske Slobodarske partije Austrije, koju predvodi Hajnc Kristijan Štrahe, i italijanske Lige, na čijem je čelu Mateo Salvini, Le Pen je rekla "mi smo partije koje će se žestoko boriti da odbrane naše nacije i našu civilizaciju". 


Ona je naglasila da će njena stranka voditi kampanju za izbore za EP u maju u saradnji sa saveznicima iz Evrope nacija i slobode, političke grupe u EP, čiji je član i Nacionalni front. 

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da izbore vidi kao otvorenu bitku između antiimigrantski nastrojenih populista, poput Nacionalnog fronta, i proevropskih progresivaca, poput sebe.

- U Francuskoj, naš cilj je da porazimo Makrona. U Evropi, on je da izgradimo sa našim saveznicima, drugim (nacionalističkim) grupama, većinu koja će napraviti pauzu od propadajuće Evropske unije i napredovati ka saradnji nacija, koje poštuju različitost i identitet jedna druge - rekla je Lepen. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading