PRELIMINARNE PROCENE: Potencijalna šteta od uragana Florens 50-60 MILIJARDI DOLARA

Autor: Tanjug

Svet

13.09.2018

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privatna američka meteorološka firma "Akjuveder" objavila je procenu da će uragan "Florens" izazvati ekonomsku štetu od 50 do 60 milijardi dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

AP prenosi da je osnivač i predsednik "Akjuvedera" Džoel Majers u saopštenju naveo da će najveći deo štete izazvati poplave, drugi po veličini faktor će biti oštećenja na obali SAD, a treći posledice koje će ostaviti udari vetra.

Uragan "Florens" usporava kako se približava istočnoj obali SAD, ali se njegov udar na Severnu Karolinu nimalo neće smanjiti i očekuje se da će izazvati opasne poplave, rekao je direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem.

Prema njegovim rečima, oblasti koje pogode čak i slabiji vetrovi na obodima uragana mogle bi satima da budu na udaru obilnih kiša, prenosi AP.

Ukoliko se "Florens" danima zadrži duž obale, poplave bi mogle da zahvate najmanje tri kilometra površine ka unutrašnjosti kopna, upozorio je Grejem.

"Florens" je sada klasifikovan kao uragan druge kategorije s vetrovima brzine do 175 kilometara na čas.

Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da će vetrovi uragana doseći i do 315 kilometara od njegovog centra, zbog čega će biti ugrožena veći deo istočne obale SAD.

Procenjeno je da je deset miliona ljudi u opasnosti od uragana. Očekuje se nadolazak mora i do 13 metara, kao i do 75 centimetara kiše. Zvaničnici u Južnoj i Severnoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana "Florens" koji se približava njihovim obalama. U Severnoj Karolini su za komercijalni saobraćaj zatvorene luke Vilmington i Morhed, dok je u Južnoj Karolini zatvorena luka u Čarlstonu za prevoz kontejnera, prenosi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading