ODRŽANI IZBORI U ŠVEDSKOJ, OVO SU PRVI REZULTATI

Autor: Tanjug

Svet

09.09.2018

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedski vladajući blok levog centra u neznatnom je vođstvu nad Alijansom desnog centra, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila izborna komisija nakon danas održanih parlamentarnih izbora u Švedskoj, a mesta u parlamentu osvojile su i antiimigracione Švedske demokrate.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Rezultati, dobijeni na osnovu prebrojavanja glasova u 4.800 od ukupno 6.004 izborna okruga, pokazuju da je vladajuća koalicija Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, zajedno sa Levom partijom, osvojila 40,6 odsto glasova, prenosi Rojters.

Opozicionom bloku pod nazivom Alijansa, sačinjenom od Partije umerenih, Hrišćansko-demokratske stranke, Centrističke partije i Liberalne partije, pripalo je 40,1 odsto glasova.


Nacionalistički nastrojene Švedske demokrate na putu su da osvoje 17,8 odsto poslaničkih mesta u parlamentu od ukupno 349 poslanika, pokazuju preliminarni podaci o ishodu glasanja.

Rezultati su delimični i mogu se neznatno razlikovati od konačnog ishoda, napominje britanska agencija.

AP je ocenio da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je - žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.

Ovo su prvi izbori nakon što je švedska vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju sa deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj članici EU u odnosu na broj stanovnika.

Ankete javnog mnjenja pokazale su, uoči izbora, da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana.

Uz to, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto koliko su dobili na izborima pre četiri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading