(VIDEO) FEŠTA U PJONGJANGU: Kim ispoštovao Trampa, PARADIRAO BEZ BALISTIČKIH RAKETA

Autor:

Svet

09.09.2018

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un proslavio je juče 70. godišnjicu osnivanja Demokratske narodne republike Koreje, a analitičari su ocenili da su manifestacija i vojni defile bili najmiroljubiviji od kada se takva slavlja organizuju na centralnom trgu u Pjongjangu. I umesto da, kao što je svetska javnost već navikla, velikim platoom Kim Il Sunga, dede Kim Džong Una, prokrstare balističke rakete velikog dometa koje je Severna Koreja ranije pompezno najavljivala, fešta se pretvorila u predstavljanje dosadašnjih ekonomskih i privrednih rezultata vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vojna parada u Severnoj Koreji

Prema fotografijama malobrojnih agencija koje su pratile događaj sa lica mesta, stručnjaci su procenili da su povorkom dominirali pre svega sanitetski i intendantski rodovi vojske, za razliku od prethodnih godina, kada je svetu predstavljena najubojitija sila Severne Koreje.

Zapadni mediji okarakterisali su takav nastup kao Kimovo poštovanje dogovora sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, kojem je obećao ubrzanu denuklearizaciju Korejskog poluostrva na samitu u Singapuru 12. juna ove godine.

Brojka: 12 hiljada pripadnika vojske učestvovalo na paradi

Velikoj proslavi prisustvovao je i specijalni izaslanik kineskog predsednika Si Đinpinga, Li Džanšu, a Kim se sa njim pojavio na balkonu palate, odakle su zajedno posmatrali paradu, da bi na vrhuncu događaja obojica slavno podigla ruke i pozdravila okupljene, kojih prema procenama zapadnih medija nije bilo više od 50.000.

Rusku delegaciju predstavljala je predsednica gornjeg doma Dume, Valentina Matvienko.

Ipak, prenose analitičari, na paradi su se mogli videti najnoviji severnokorejski tenkovi i topovi, ali i specijalne jedinice koje, sudeći prema izgledu i opremi, nimalo ne zaostaju za najsavremenijim armijama sveta. Nebom iznad Pjongjanga proletele su eskadrile lovačkih aviona postavljenih u formaciju broja 70, u znak godišnjice.

Mediji: Kim pažljivo organizovao paradu, a da ne bi narušio odnose sa Trampom, sve je proteklo bez interkontinentalnih raketa

Inače, paradu je najavila najomiljenija severnokorejska voditeljka, zadužena za saopštavanje svih važnih državnih odluka, a njeni teatralni nastupi postali su planetarno poznati i imaju veliki broj pregleda na Jutjub kanalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
flamantes

11.09.2018 18:29

Prije da nema balističkih raketa, pa oni nemaju ljeba da jedu a ne da prave rakete