HILJADE ŠPANACA NA ULICAMA U BORBI PROTIV OTCEPLJENJA KATALONIJE

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.09.2018

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade Španaca danas protestuje u Barseloni protiv otcepljenja Katalonije, a demonstrante, koji traže nacionalno jedinstvo, pozdravljali su ljudi sa balkona, mašući im španskim zastavicima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U jednom trenutku došlo je do napetosti, jer je na demonstrante koji traže jedinstvo Španije naletela grupa od oko 100 separatista, ali se između dve grupe "umetnula" policija te je tako izbegnut sukob

Protest se održava dva dana uoči katalonskog nacionalnog praznika "Diade", kojeg su prethodnih godina separatisti pretvarali u masovne demonstracije tražeći otcepljenje od Španije.

Pristalice nezavisnosti organizovale su 1. oktobra prošle godine referendum, uprkoš zabrani tadašnje vlade koju je vodio Marijano Rahoj.

Nakon toga katalonski parlament je proglasio nezavisnost 27. oktobra, ali je region odmah stavljen pod direktnu upravu Madrida, a njeni lideri svrgnuti su sa vlasti.

Bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon nalazi se u egzilu u Belgiji kako bi izbegao sudski proces pokrenut u Španiji zbog optužbe za pobunu.

Španski premijer Pedro Sančes obećao je Kataloncima održavanje referenduma o novom statusu te pokrajine koja bi imala više autonomije, ali je istakao da je to referendum za veću autonomiju, a ne za nezavisnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading