PROPALA ZAVERA PROTIV PUTINA: FBI vrbovao ruske oligarhe da okrenu leđa šefu Kremlja, ODGOVOR IM SE NIJE SVIDEO

Autor: Tanjug

Svet

04.09.2018

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci su u očajničkom pokušaju da sruše ruskog predsednika Vladimira Putina vrbovali oligarhe bliske Kremlju da im budu špijuni. Jedan od šestorice vrbovanih bio je ruski aluminijumski magnat Oleg Deripaska, koji je odbio saradnju sa SAD, te su mu u aprilu ove godine uvedene sankcije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

List "Njujork tajms" piše da je američki Federalni istražni biro (FBI) u više navrata od 2014. do 2016. godine pokušavao da privoli omiljenog Putinovog idustrijalca Deripasku da radi za njih. Zadatak je, kako se navodi, bio poveren službeniku ministarstva pravde SAD Brusu Oru i bivšem britanskom špijunu Kristoferu Stilu, koji je poznat po tome što je objavio dosije o američkom predsedniku Donaldu Trampu i njegovim navodnim vezama s Moskvom.

Odbijena ponuda

- Dvojica operativaca ponudila su Deripaski da mu reše problem s dobijanjem američke vize, koji je imao zbog ranijih pravnih peripetija. Čak su mu nudili i da mu reše sve pravne probleme iz prošlosti zbog kojih je teško ulazio u SAD. U zamenu za to prvo su mu tražili da im oligarh da informacije o sprezi Putinove vlade i organizovanog kriminala u Rusiji. Međutim, Deripaska im je rekao da njihove teorije nisu utemeljene u realnosti i da stvari u Rusiji ne funkcionišu kako oni misle - navodi "Njujork tajms".

Kako list dodaje, kasnije su agenti tražili da ruski tajkun otkrije informacije o mešanju Kremlja u američke predsedničke izbore 2016, ali im je Deripaska i tad rekao da su na pogrešnom tragu.

- Agenti su se čak nenajavljeni pojavili na vratima oligarhovog stana u Njujorku u septembru 2016. Tražili su od Deripaske da im kaže da li je njegov bivši biznis partner Paul Manafort, koji je u to vreme bio šef Trampovog izbornog štaba, zapravo veza sa Kremljom - otkriva "Njujork tajms".

Međutim, Deripaska im je odgovorio da to nema veze sa pameću.

- Rekao je agentima da, iako ne voli Manaforta zbog višegodišnje svađe, njihove pretpostavke smatra smešnim i apsurdnim. Takođe, rekao je da misli da ne postoji nikakva veza između Kremlja i Trampove kampanje - ispričao je jedan izvor "Njujork tajmsa".

Ugledni američki list konstatuje da sistematski napori SAD da privole ruske oligarhe na saradnju, izgleda, nisu urodili plodom.

- U Deripaskinom slučaju, on je Amerikancima rekao da se ne slaže sa njihovim teorijama o ruskom organizovanom kriminalu i ulozi Kremlja u Trampovoj pobedi na izborima. Čak je obavestio Kremlj o tome šta su operativci SAD pokušali da urade - navodi "Njujork tajms".

Crna lista

Nakon svega, agenti Or i Stil odustali su od vrbovanja Deripaske i ostalih ruskih tajkuna. Međutim, "kazna za neposlušnost" je usledila u aprilu ove godine, kad je Vašington uveo teške sankcije Deripaski i njegovoj kompaniji "Rusal", drugoj po proizvodnji aluminijuma u svetu. 

Naveli su da je Deripaska, čije se bogatstvo procenjuje na 3,3 milijarde dolara, profitirao od "malignih aktivnosti" Rusije širom sveta. Deripaska je stavljen na crnu listu SAD zbog iznude, reketiranja, podmićivanja, veza sa organizovanim kriminalom, čak i zbog naručivanja ubistva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading