HAOS U GRČKOJ: Trajekti prekinuli štrajk, 300.000 ljudi može kući, ALI NIJE SVE REŠENO!

Autor: Agencije

Svet

04.09.2018

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčko udruženje pomoraca (PNO) prekinulo je štrajk koji je počeo u ponedeljak i zbog kog je više od 300.000 turista i hiljade tona robe čamilo u lukama.

RepublikaFoto: Republika
Trajekt na Tasosu

U saopštenju je navedeno da je PNO kao "delimično zadovoljavajući" prihvatilo predlog poslodavaca - Udruženje preduzeća za pomorski prevoz putnika (SEEN) za povećanje plata od dva odsto retroaktivno od 1. januara ove godine. Udruženje pomoraca je taj predlog ranije ocenjivalo kao nedovoljan, zahtevajući povišice od bar pet procenata posle višegodišnjeg smanjivanja plata, a povećavanja poreza i radnih obaveza.

Štrajk je već izazvao ozbiljne probleme jer se u prvih deset dana septembra brodovima dnevno prevozi po 150.000 putnika, 25.000 tona robe i na desetine hiljada automobila, te prevoznici računaju da će biti potrebno bar nekoliko dana da se normalizuje pomorski prevoz i snabdevanje robom.

Pošto su u ponedeljak, prvog dana štrajka, brodovi ostali u lukama širom Grčke, udruženje pomorskih prevoznika (SEEN) računa da je danas broj turista, ostrvljana i drugih putnika koji žele da se prevezu, porastao na više od 300.000, dok čeka i više od 5.000 natovarenih kamiona i 75.000 automobila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading