PRAVOSLAVLJU PRETI VERSKI MAJDAN: Ukrajinska crkva na korak do autokefalnosti

IZVOR: blic.rs, Republika

nedelja, 2. 9. 2018.| 18:09

0

Vladike u Moskvi i Kijevu čekaju ključnu odluku o tome hoće li Ukrajina dobiti priznatu autokefalnu crkvu, čime bi se završila ruska verska nadležnost u toj zemlji i uzdrmao pravoslavni svet. Ekumenski carigradski patrijarh Vartolomej, "prvi među jednakima" među pravoslavnim čelnicima, trebao bi u idućim mesecima doneti odluku o ukrajinskom zahtevu da prekine duhovne veze s Moskvom.

TAnjug/AP
Patrijarh Kiril i patrijarh Vartolomej

U pozadini kijevskog zahteva četiri je godine dug sukob između Ukrajine i proruskih pobunjenika na istoku države zbog kojih se veliki broj Ukrajinaca odrekao Ruske Pravoslavne Crkve.

Ruski patrijarh Kiril mogućnost odvajanja ukrajinske crkve od Moskve naziva "katastrofom za celo pravoslavlje". Kiril se ovog vikenda sastao sa Vartolomejem u Istanbulu i pokušao da ga spreči da se to dogodi.

Nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, pravoslavne crkve u Ukrajini podelile su se na tri dela: većina je pripala moskovskoj patrijaršiji, dok je nekoliko parohija pristupilo Kijevskoj patrijaršiji koju je predvodio mitropolit Filaret.

Najmanja grupa se nazvala Ukrajinskom autokefalnom crkvom.

Iako je Carigradska patrijaršija najstarija pravoslavna crkva, ona u Moskvi je najmoćnija i ima najveći broj vernika. Još uvek nije jasno šta bi u praksi značilo priznanje autokefalnosti ukrajinskoj crkvi.

Ruski verski stručnjak Andrej Desnicki kaže kako "niko ne zna" koliko bi crkvi Moskva izgubila u tom slučaju. Ali, eksperti se slažu da bi to svakako bio udarac za ruski duhovni autoritet u pravoslavnom svetu.

Ukrajinski parlament u aprilu je podržao zahtev kijevske crkve patrijarhu Vartolomeju da se crkva vrati pod njegovo duhovno vođstvo.

Istaknute su srednjovekovne veze Kijeva i Carigrada i naglašeno kako je hršćanstvo u ukrajinsku prestonicu u 10. veku stiglo baš iz tog grada, današnjeg Istanbula, pre nego što se 1686. okrenulo Moskovskoj patrijaršiji.

I sveštenici i političari u Ukrajini tvrde da je Vartolomej već odlučio da prizna Kijevsku patrijaršiju i čeka se da to objavi.

Izvor iz ukrajinske vlade otkrio je AFP-u da je Kijev "na samom finišu" stvaranja nezavisne crkve i da se "sve strane pripremaju na to". Ali, dodao je da Ukrajina očekuje "poteškoće" koje će ove nedelje proizaći iz sastanka dvojice patrijarha.

Mitropolit Emanuel iz Francuske, koji je bio prisutan na sastanku Vartolomeja i Kirila, rekao je kasnije da je glavno pitanje o kojem razgovaralo "situacija u Ukrajini". Emanuel je rekao da je Vartolomej obavestio Kirila da je u aprilu odlučio da započne "istraživanje svih načina da se izda autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi".

- Mi već implementiramo ovu odluku, a ovo je takođe prijavljeno Patrijarhu Kirilu - rekao je Emanuel, a prenela Radio Slobodna Evropa.

Emanuel je izjavio za AP da poslednji korak odobravanja za punu crkvenu nezavisnost još nije postignut, ali je rekao da je proces postizanja te tačke u toku i da "nema povratka unazad".

Bajden dobio podršku bivšeg kandidata za predsednika SAD
Bajden dobio podršku bivšeg kandidata za predsednika SAD
0
BORIS DŽONSON OBEĆAO BRITANCIMA: Napravićemo trgovinski sporazum sa EU do kraja 2020!
BORIS DŽONSON OBEĆAO BRITANCIMA: Napravićemo trgovinski sporazum sa EU do kraja 2020!
0

KOMENTARI 0


POGLAVAR RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE KIRIL: Patrijarh Vartolomej krši pravoslavne kanone
POGLAVAR RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE KIRIL: Patrijarh Vartolomej krši pravoslavne kanone
1
Zaharova se oglasila o situaciji u Kerčkom moreuzu: Metode Kijeva su banditske -  prvo provociraju, pa vrše pritisak, a onda optužuju za agresiju
Zaharova se oglasila o situaciji u Kerčkom moreuzu: Metode Kijeva su banditske - prvo provociraju, pa vrše pritisak, a onda optužuju za agresiju
0
(VIDEO) ISTINA O MAJDANU: Priznanje snajperista KOJI SU PUCALI NA DEMONSTRANTE I POLICIJU!
(VIDEO) ISTINA O MAJDANU: Priznanje snajperista KOJI SU PUCALI NA DEMONSTRANTE I POLICIJU!
0
Porošenko krši ukrajinski ustav
"Porošenko krši ukrajinski ustav"
0
  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 6. 12. 2019.