ERDOGAN PORUČIO ZAPADU: Ne možete srušiti Tursku vašim dolarima

Autor: Tanjug

Svet

31.08.2018

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je danas optužila zapadne agencije za kreditni rejting da namerno pokušavaju da potkopaju turski bankarski sektor usred napada na liru na valutnim tržištima, prenosi agencija Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Današnje oštre izjave turskog predsednika Tajipa Erdogana i njegovog zeta, ministra finansija Berata Albajraka, dolaze nakon što su se agencije Mudis i Fič ove sedmice oglasile sa još alarmantnijim upozorenjem o stanju turskih banaka, pozivajući se na negativan uticaj rasprodaje turske valute.

- Ove rejting agencije - na način bez presedana u svetu - odmah, nakon svakog napada na kurs komentarišu i intenziviraju napore kako bi stvorile pesimistično mišljenje o našim bankama - rekao je Albajrak u govoru u Istanbulu.

On je dodao da su bilansi turskih banaka jači nego kod većine njihovih rivala u svetu.

Erdogan je, napominje Rojters, bio još oštriji.

- Ako oni imaju svoje dolare, mi imamo našeg Boga. Oni ne mogu srušiti Tursku s dolarima - rekao je on, obraćajući se pristalicama u severozapadnoj pokrajini Balikesir.

- Obacimo to na stranu, ostavimo te varalice, te ucenjivače. Oni su rekli mnoge stvari o nama - kazao je Erdogan.

Dodao je da Turska preduzima korake da pomogne svojoj valuti i da se vide konkretni rezultati.

Ranije danas vlada u Ankari je saopštila da će smanjiti nivo poreza na bankarske depozite u lirama, i da će istovremeno povećati poreze na devizne depozite.

Lira je ojačala oko 1,0 odsto nakon tog poteza vlade. U popodnevnim satima se trgovala na nivou od 6,5900 za jedan dolar, oporavivši se snažno sa minimuma koji je zabeležila preko noći od 6,8994 lire za dolar.

Lira je ove godine izgubila 42 odsto vrednosti prema dolaru, produbljujući zabrinutost u pogledu kvaliteta aktive zajmodavaca i njihove sposobnosti da izađu iz krize. Turske firme su se godinama zaduživale u dolarima i evrima, uzimajući kredite po nižim kamatnim stopama, navodi britanska agencija.

Pad vrednosti nacionalne valute, dodaje dalje, utiče na povećanje troškova servisiranja dugova, pa investitori strahuju da bi banke mogao da pogodi talas narastanja lošeg duga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading