OTKRIVEN PLAN MERKELOVE: Kancelarka želi Nemca na čelu Evropske komisije

Autor: Tanjug

Svet

22.08.2018

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je želju da Nemac bude naredni predsednik Evopske komisije iduće godine, makar odustali od ambicija u vezi Evropske centralne banke (RCB).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Prema pisanju nemačkog poslovnog lista Handelsblat, koji je poziva na neimenovani izvor iz nemačke vlade, prioritet za Merkel nije ECB, već EK.

Prema tom dobro informisanom listu, kancelarka smatra da je predsedavanje ECB-om pre svega pitanje prestiža, dok je predsedavanje Komisijom politički važnije.

Kako se navodi, nemački kandidat za ECB, sadašnji šef Bundesbanke Jens Vajdman nema izgleda da će biti izabran, jer je njegovo ponovno kritikovanje "politike jeftinog novca" koju vodi šef ECB-a, Mario Dragi za podsticanje privrede zemalja evro zone, za koju on smatra da je vrlo nepovoljna za nemačke štediše, izazvala je negodovanje nekih zemalja juga, prenosi Index.hr.

List navodi da nekoliko ključnih pozicija evropskih institucija treba da budu obnovljene u 2019. godini, među kojima je mesto predsednika Komisije, na kojem je trenutno Žan Klod Junker iz Luksemburga.

Trka za junkerovog naslednika odvoja se u pozadini već mesecima, a kao njegov naslednik često se pominje Francus Mišel barnije, koji trenutno obavlja funkciju glabnog pregovarača za Bregzit u ime EU.

Kao mogući nemački kandidati, navodi Handelsblat, u Berlinu se pominju sadašnji ministar privrede Peter Altmajer i ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, a pominje se i Manfred Vber, predsednik zastupničkog kluba Evropske narodne stranke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading