Evropa lansira SATELIT koji će omogućiti TAČNIJU VREMENSKU PROGNOZU!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

22.08.2018

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa planira da lansira danas satelit sa novom laserskom tehnologijom za merenje jačine vetrova širom planete, koji će pomoći naučnicima da preciznije prognoziraju vremenske promene.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Misija pod nazivom "Aeolus" omogućiće naučnicima da dobiju podatke o vetrovima u udaljenim područjima, kao i o vetrovima iznad okeana, koje nisu bili u stanju da dobiju iz vremenskih balona, zemaljskih stanica i aviona, prenosi agencija Rojters.



Ti podaci su od ključnog značaja za predviđanje vremenskih promena.

- Prognoziranje je, naravno, i dalje ograničeno, ali onda ćemo svakako biti u stanju da bolje razumemo procese koji vode do ekstremnih vremenskih fenomena - izjavio je Paolo Feri, direktor misije iz Evropske svemirske agencije (ESA).



Mnogi naučnici upozoravaju da će globalno zagrevanje prouzrokovati sve češće i intenzivnije toplotne talase, padavine i oluje, nanoseći štetu "tešku" više milijardi evra i odnoseći živote više hiljada ljudi svake godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading