NOVI RUSKI LOVAC LETEĆE I U SVEMIR

Autor:

Svet

21.08.2018

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugo najavljivani projekat ruske armije o proizvodnji modernog lovca-bombardera pete generacije mig-41 uskoro bi mogao da ugleda svetlost dana, a u javnosti se već dugo spekuliše o dizajnu budućeg ruskog vojnog čuda. Naime, izvršni direktor MiG korporacije Ilja Tarasenko (38) raspršio je svaku sumnju u to da Rusija planira da uskoro široj javnosti predstavi avion koji će biti najbrži i najmoderniji koji je svet ikada video.

RepublikaFoto: youtube.com/All In One A-1
Da li je ovo budući izgled "mitskog aviona"?

- Ne, ovo nije neki mitski projekt, nego dugogodišnji projekt MiG. U toku su intenzivni radovi koje ćemo uskoro predstaviti javnosti - rekao je Tarasenko.

Naime, reč je o avionu koji bi trebalo da nasledi presretača mig-31, koji je u upotrebi još od 1975, ali je i dalje aktivan u službi i jedan je od najuspešnijih aviona te vrste u svetu. Međutim, najave da bi Rusija mogla da se pohvali borbenim avionom poslednje generacije traju već nekoliko godina, a da su zapadne sile u panici od skrivenih aduta moćnog oružja koje Moskva drži u strogoj tajnosti, govore i brojne analize vodećih listova o performansama novog superoružja.

Mig-41 biće najbrži i najmoderniji avion u istoriji

Osim brojnih spekulacija o budućem dizajnu, prema kojim bi, prema nekim prikazima, mig-41 mogao da izgleda slično aktuelnim nevidljivim bombarderima poput američkog F-22 raptora ili neuspešnog projekta F-35, u javnost je procurila informacija da će ruski avion moći da leti i u svemir, čime bi njegov oblik mogao biti znatno drugačiji od zapadnih rivala.

Nadmoć Rusije i na kopnu: Prave i supervojnika budućnosti

Ruski vojni istraživački centar predstavio je prošle godine i prototip borbenog odela sledeće generacije. Oprema najviše podseća na onu iz naučnofantastičnih filmova i serijala "Ratovi zvezda", a namenjena je ruskim vojnicima budućnosti.

Foto: youtube.com/New Update Defence

Prototip se sastoji od kacige, koja pokriva i štiti lice i glavu vojnika, i oklopa za telo, koji predstavlja proizvod vrhunske tehnologije.

Oklop ima takozvani egzoskelet, čija je namena da poveća performanse i izdržljivost vojnika u borbi.

- Novi ruski avion mogao bi da izleće u svemir i vraća se u atmosferu, a zbog toga bi njegova krila mogla da imaju oblik poput američkih spejs-šatlova - navode stručnjaci koji strahuju od ruske nadmoći u vazdušnom prostoru.

Prema rečima Tarasenka, ono što je za sada skoro sasvim sigurno jeste da će mig-41 imati dva motora, smanjenu vidljivost za radare i, možda najvažnije, da će biti daleko brži od svog prethodnika mig-31, koji, prema zvaničnim specifikacijama, može leteti brzinom i do 3.000 km/h. To bi ujedno značilo i da će novi presretač biti ubedljivo najbrži avion na svetu i da će najverovatnije dostizati brzinu i od 4.000 km/h.

Tarasenko: Ovo nije neki mitski projekt. U toku su intenzivni radovi koje ćemo uskoro predstaviti javnosti

OVO SU NAJMODERNIJI LOVCI DANAŠNJICE

1. Ruski suhoj 35

Najmoderniji lovac na svetu i leti brzinom od 2.500 km/h. Sa jednim punjenjem može da preleti 3.400 kilometara, a može da ponese do osam tona naoružanja

2. Francuski rafal

U upotrebi od 2001. Košta 79 miliona evra, a ima maksimalnu brzinu od 1.900 km/h i leti do 3.700 kilometara

RepublikaFoto: Tanjug/AP

3. Američki F-35

U službi od 2015. Pratile su ga brojne kontroverze da nije ispunio predviđene performanse, a da je pritom najskuplji avion u istoriji. Opremljen je nevidljivom tehnologijom, a košta oko 120 miliona dolara

Foto: youtube.com/AiirSource Military

4. Eurofajter tajfun

Projekat više evropskih država, a u službi je od 2003. Jedan avion košta oko 90 miliona dolara, a namenjen je premoći u vazduhu i okršajima sa drugim avionima. Maksimalno razvija 2.500 km/h, a domet mu je do 2.900 kilometara

RepublikaFoto: Tanjug/AP

5. F 22 raptor

Smatra se najuspešnijim avionom američke vojske i košta 160 miliona dolara. Opremljen je nevidljivom tehnologijom, leti brzinom od 2.500 km/h, a može da leti i do 3.400 kilometara sa jednim punjenjem

RepublikaFoto: youtube.com/Ultimate Military Channel

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading