PUTIN I MERKELOVA PRAVE PAKT PROTIV AMERIKE: "Severni tok 2" glavni adut u borbi protiv Vašingtona

Autor:

Svet

16.08.2018

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel biće domaćin predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kojeg je pozvala da poseti Berlin predstojećeg vikenda kako bi zajedničkim snagama razmotrili trenutnu situaciju u svetu, ali i pronašli rešenje za američke carine Evropi. Iako analitičari već nekoliko dana spekulišu o mogućim temama dvoje lidera, portparol nemačke vlade Štefan Zajbert odagnao je juče svaku nedoumicu o listi njihovih prioriteta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela i Putin

On je, naime, pored uobičajenih gorućih globalnih problema koji se nalaze na spisku Berlina i Moskve, poput sukoba u Siriji i situaciji na istoku Ukrajine, saopštio da će glavna tema razgovora biti izgradnja gasovoda "Severni tok 2", ali i način borbe protiv povećanih američkih carina.

Kako će njihov predstojeći bilateralni susret biti čak drugi u poslednja tri meseca, analitičari smatraju da za to najverovatnije postoje debeli razlozi.

Oni, naime, podsećaju da, uprkos tome što Nemačka i Rusija imaju burnu istoriju, ali da su sankcije koje je Berlin uveo Moskvi 2014. nakon aneksije Krima i dalje na snazi, odnosi dve sile nastavljaju da jačaju. Razlog tome je na prvom mestu nepredvidiva politika šefa Bele kuće Donalda Trampa, čiji nekonzistentni potezi sve češće zbunjuju vodeće protagoniste na međunarodnoj političkoj pozornici.

Štefan Zajbert: Jedna od glavnih tema biće dogovor oko gasovoda kroz Baltičko more

Analitičari navode da će sastanak poslužiti za razmenu ideja o tome kako na najbolji način odgovoriti na povećanje carina na aluminijum i čelik, koje je uveo američki predsednik, jer su obe zemlje pogođene tim potezom. Kao odgovor na to mogao bi da usledi definitivni dogovor Merkelove i Putina i pečatiranje sporazuma o izgradnji "Severnog toka 2", kojim bi dve države obezbedile energetsku nezavisnost u jeku sve snažnijeg distanciranja Vašingtona od ostatka sveta.

Direktor programa za centralnu i istočnu Evropu i Rusiju Štefan Majster izjavio je da obe strane uviđaju da jedino kroz snažnu ekonomsku saradnju mogu ekonomije da učine imunim na finansijske pritiske koji stižu iz Vašingtona.

- Ne vidim ovo kao signal otopljavanja odnosa između Berlina i Moskve, već oni dele zajedničke interese i pokušavaju da sarađuju - zaključio je Majster.

"Severni tok 2" trn u oku SAD
- gasovod bi trebalo da poveže 1.200 kilometara cevi koje bi spajale ruski grad Viborg i nemački Grajfsvald preko Baltičkog mora
- SAD se protive takvom projektu jer bi Ukrajina, koju smatraju jednom od svojih evropskih uporišta prema istoku, ostala bez važnih energetskih resursa
- mnoge zemlje EU se protive jer bi on zbog toga što prolazi kroz more zaobišao kopnene strukture, čime bi mnoge ekonomije ostale bez taksi za tranzit

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading