(FOTO) ONI GURAJU AMERIKU U RAT SA RUSIJOM: Evo ko su glavni tvorci antiruske politike!

Autor:

Svet

10.08.2018

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove američke sankcije Ruskoj Federaciji mogle bi da dovedu do rata između dve velesile, upozorio je penzionisani američki kongresmen iz redova Republikanaca Ron Pol. On je u kolumni na zvaničnom sajtu svog instituta direktno optužio grupu senatora da uporno pokušavaju da uvuku SAD u novi krvavi konflikt, a da su najvatreniji inicijatori udara na Rusiju Džon Mekejn, Lindzi Grejam i Bob Menendez.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Polove reči došle su samo dan nakon što je zvanični Vašington saopštio kako je predsednik Donald Tramp podržao zakon pomenutih senatora kojim se Moskvi, počevši od 22. avgusta, uvode nove ekonomske kaznene mere, i to zbog slučaja "Skripalj". Reč je aferi koja je izbila 4. marta, kada je u britanskom gradiću Solsberiju pokušano ubistvo bivšeg špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegove ćerke Julije (33), i to nervnim agensom novičokom. Iako ne postoje dokazi da je Kremlj na bilo koji način umešan u trovanje, Zapad je nastavio besomučnu antirusku kampanju, koja se nakon međusobnog proterivanja diplomata sada završava novim sankcijama.

Rusiju i predsednika Vladimira Putina posebno je zaprepastila činjenica što je još jedan prst u oko Moskvi Vašington gurnuo nakon susreta predsednika dve sile u Finskoj 16. jula.

Ron Pol: Koliko je samo čudno kada pojedinci zahtevaju da stanemo uz naše NATO saveznike čak i ako to znači rat, a napadaju Rusiju za isti postupak u Siriji

- Uvek možete da računate na to da će neokonzervativci u Kongresu ignorisati stvarnost, dokaze i zdrav razum u svom beskrajnom pokušaju da nas uključe u još jedan rat. Prošle nedelje, recimo, senatori Džon Mekejn, Lindzi Grejam, Bob Menendez i drugi pridružili su se onome što je senator Grejam nazvao "zakonom o paklenim sankcijama". Taj zakon za cilj ima primenu razarajućih mera protiv Rusije. Osim toga, senator Kori Gardner se hvalio da zakon "uključuje zahtev da Stejt department odredi da li Rusija zaslužuje imenovanje države koja sponzoriše terorizam". Pa da li taj čovek uopšte zna šta reč terorizam znači? - naveo je Pol u tekstu, a zatim se zapitao i šta je Moskva učinila da zasluži sankcije koje će da je unište.

- Senator Mendez nam kaže: "Kremlj nastavlja da napada našu demokratiju, podržava ratni kriminal u Siriji i krši suverenitet Ukrajine". Postoji veliki problem sa tim optužbama protiv Rusije jer se one zasnivaju na potpunim lažima koje nastavljaju da budu bizarne svakim novim ponavljanjem. Uz to, vrlo je čudno kada američki senatori poput Boba Menendeza zahtevaju da stanemo uz naše NATO saveznike čak i ako to znači rat, a napadaju Rusiju za isti postupak u Siriji. Da li je sirijski predsednik ratni zločinac, kao što Menendez tvrdi? Znamo da će Asadova vojska uz pomoć Rusije i Irana poraziti ISIS i Al Kaidu, koji su uz podršku SAD sedam godina Siriju pretvarali u ruševine. Da li bi Bob Menendez i njegovi saveznici više voleli da je ISIS na vlasti tamo? - naglasio je američki političar i ponovio da je licemerno od Menendeza da govori o tome da Rusija krši suverenitet Ukrajine jer su "nemiri u toj zemlji započeli državnim udarom pod pokroviteljstvom SAD".

- Naša istorija pokazuje da sankcije vode do rata i da ih ne treba olako shvatati. Tokom priprema za američko učešće u ratu 1812. SAD su poslovale s Francuskom i Britanijom, koje su bile u ratu. Kad je Britanija zaključila da SAD favorizuju Francusku u trgovini, nametnula nam je sankcije. Šta je Vašington učinio u odgovoru na to? Proglasio je rat. Otud rat iz 1812, kog se većina Amerikanaca seća kao vremena kada su Britanci spalili Belu kuću - napomenuo je Pol.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading