ZEMLJA GORI I PROKUVAĆE!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlja se nalazi na izmaku svojih resursa kojima se brani od globalnog zagrevanja, a aktuelni talas vrućina koji je pogodio polovinu planete samo je prvi korak ka dramatičnom scenariju njenog pregrevanja.

Foto: Tanjug/AP
Širom sveta se raspada kllima

To upozorenje, kao i prognozu da bi ekstremne vrućinštine u narednim decenijama mogle da dovedu do toga da svet spadne na svega milijardu stanovnika, izrekli su stručnjaci američke nacionalne akademije nauka (PNAS). Prema njihovim rečima, čak i ukoliko čovečanstvo sada smanji emisiju štetnih gasova u atmosferu, kako je predviđeno Pariskim sporazumom, svakako bi lako moglo da dođe do podizanja globalne temperature za četiri do pet stepeni, a što je pogubno za mnoge biljne i životinjske vrste, kao i za čoveka.

- Emisija štetnih gasova već je prouzrokovala porast prosečne temperature na Zemlji za jedan stepen, povećavajući tako verovatnost i intenzitet letnjih vrućina, ali i nastanak suša i olujnih nevremena. A sve to sada vidimo u svetu - navodi se u saopštenju PNAS u trenutku dok na različitim krajevima sveta ljudi biju teške bitke sa ekstremno visokim temperaturama.

Vladimir Đurđević: Da bi se zaustavio rast temperature planete, neophodno je izbaciti iz upotrebe fosilna goriva - ugalj, naftu i gas i to u narednih 50-60 godina

- Postoji deset aspekata Zemljinog sistema koji su danas neutralni ili deluju blagotvorno na nas, ali bi u budućnosti mogli da budu kobni. Posebno je opasno pojačano ispuštanje ugljen-dioksida i metana u atmosferu - upozoravaju istraživači i ističu da bi zagrevanje i za samo tri stepena moglo na kraju da znači smrtnu presudu za 40 odsto amazonske prašume, čemu bi doprineli požari nastali usled visokih temperatura, ali i nemara ljudi.

- Svi ti događaji zajedno mogli bi da podstaknu Zemljin sistem na nov način funkcionisanja - zaključio je Hans Joakim Šelneber iz Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih uticaja, koji je i ocenio da na Zemlji toplijoj za četiri-pet stepeni neće moći da živi više od milijardu ljudi, pre svega zbog nestanka hrane.

2 požara besne Kalifornijom

To je za Srpski telegraf dodatno razjasnio Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju, koji je podsetio da je trenutno naša planeta toplija u proseku za jedan stepen u odnosu na predindustrijski period, a da je Pariskim klimatskim sporazumom sklopljenim 2015. predviđeno da se dalji porast ograniči na maksimalno dva.

- Da bi se to postiglo, neophodno je izbaciti iz upotrebe fosilna goriva - ugalj, naftu i gas i to u narednih 50-60 godina. U suprotnom će temperatura do kraja veka porasti. To bi bila veoma ozbiljna promena na koju će se čovečanstvo prilagoditi, ali će cena toga biti visoka. Razni eko-sistemi bili bi osuđeni na propast - istakao je Đurđević.

Površina koja je pretvorena u pepeo u Kaliforniji veličine je Los Anđelesa

Dramatične prognoze došle su i u trenutku dok dva ogromna požara pustoše američku državu Kaliforniju. Oni su zajedno dosad spalili površinu od 114.800 hektara, što se smatra najvećim razaranjem te vrste u istoriji zemlje.

114.800 hektara zemljišta spaljeno u toj državi SAD

Pritom, površina koja je pretvorena u pepeo jeste veličine Los Anđelesa. Zajedno je u vatri stradalo devet osoba. Inače, više od 14.000 vatrogasaca trenutno se bori s vatrenom stihijom, a predsednik Donald Tramp je najavio novčanu pomoć za ugrožene.

 

 

 

 

 

Portugal gori peti dan, turisti u opasnosti

Više od 1.000 vatrogasaca i 19 aviona još se bori s ogromnim šumskim požarom, koji već pet dana bukti na jugu Portugala i sada se zahvaljujući visokim temperaturama i jakom vetru proširio i do naseljenih delova grada Mončiki. U njemu se nalazi i luksuzni turistički rizort iz kog je evakuisano na stotine stranih državljana. Na bezbedno su odvedeni i lokalci, a posebno zabrinjava što je požar stigao i na svega 500 metara od vatrogasne službe. Zasad je povređeno 29 osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading