BREGZIT JEDINA TEMA: Sastaju se Mejova i Makron

Autor: Tanjug

Svet

02.08.2018

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutrašnji susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej biće pre svega fokusiran na Bregzit, s obzirom na približavanje ključnih rokova za organizovanje izlaska Britanije iz EU, saopštila je Jelisejska palata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron i Tereza Mej

Šef francuske države dočekaće premijerku Mej sutra u kasnim popodnevnim satima u tvrđavi Breganson, letnjoj rezidenciji predsednika u mestu Borm-le-Mimoza, u regionu Var, prenosi francuski mediji.

Dvoje lidera će, od 18.15 sati, imati dvočasovni radni sastanak, nakon čega će im se supružnici - Brižit Makron i Filip Mej - pridružiti na "prijateljskoj" večeri u četvoro, na imanju iznad Mediterana, gde će Makron provesti svoj odmor, navodi se u saopštenju.

Tereza Mej, koja se upravo vratila sa odmora u Italiji, na sastanku će Makronu "objasniti stav Londona u pregovorima o Bregzitu i budućnosti odnosa sa EU", navodi Jelisejska palata.

Francusko predsedništvo naglašava da posle razgovora neće biti izdato saopštenje jer "Pariz neće preuzimati ulogu u pregovaračkom procesu koji vodi Mišel Barnije, koga je EU zadužila za to".

Barnije je, u tekstu koji je danas objavio "Figaro", rekao da je EU sa Londonom već 80 odsto saglasna u pogledu sporazuma o izlasku te zemlje iz Unije, ali da tek treba postići dogovor o važnim pitanjima, pre svega o spornom pitanju granice između Severne Irske, koje se Bregzit tiče, i Irske, koja je članica EU.


Novi šef britanske diplomatije Džeremi Hant, koji je u ponedeljak posetio Pariz, izrazio je zabrinutost zbog "istinske opasnosti od Bregzita bez sporazuma".

Danas je u Parizu boravio i novi britanski ministar za Bregzit Domiki Rab, koji je na Tviteru sastanak sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo ocenio konstruktivnim.

Inače, Tereza Mej je prva zvaničnica koju Makron poziva u tvrđavu Breganson, koju je Jelisejska palata nedavno preuzela od Centra za nacionalne spomenike kako bi postala letnja rezidencija predsednika u kojoj on može, takođe, da prima međunarodne goste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading