EU U TRI KRUGA: Makron predstavio viziju reformi Evropske unije

Autor: Tanjug

Svet

30.07.2018

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je viđenje buduće preustrojene EU i Evrope, koja bi kroz deset ili petnaest godina imala "tri kruga".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hoće da reformiše EU: Emanuel Makron

U njoj bi ključni krug, "srce reaktora", predstavljala osetno ojačana zona evra s Nemačkom i Francuskom kao okosnicom.

U drugom krugu bi bile članice Unije "u snažnom jedinstvenom tržištu, negde između šire EU i zone evra", koje bi, ako budu želele, i ekonomski i politički napredovale, stasale, mogle da uđu u zonu evra s posebnim budžetom, evropskim monetarnim fondom i jačim političkim ustrojstvom. 

Mesta i za Rusiju i Tursku

Najširi krug bi predstavljala "unija vrednosti, demokratskih načela i ekonomskih sloboda", negde između EU i Saveta Evrope, koja bi bila mnogo manje integrisana, u kojoj bi moglo biti mesta i za Rusiju i Tursku, ali tako da te zemlje usvoje i strogo poštuju evropske demokratske vrednosti, rekao je Makron u Lisabonu na sastanku s predsednikom Antoniom Kostom i političkom elitom Portugala. 

Rusija i Turska mogu imati mesta u tom najširem krugu, mada ne moraju biti i članice, već imati "bliske sporazume o pridruživanju", objasnio je francuski predsednik. 

Lisabon je bio prva tačka Makronove turneje po zemljama EU s ciljem da objasni i dobije podršku za svoje zamisli o preuređenoj, ekonomski, politički i odbrambeno ojačanoj Uniji da bi se trajnije prevazišle sadašnje krize i izazovi, uključujući neizvesnost i sumnje u održanje strategijskog savezništva Evrope i SAD. 

Makron nije izričito dotakao mogućnost i izglede za ulazak novih članica u EU, ali je u stvari obrazlagao svoj veoma zapaženi programski govor o nužnosti ekonomskog, odbrambenog i političkog preuređenja Unije iz septembra prošle godine. 

Stop za Zapadni Balkan

Francuski predsednik je posredno ponovio stav da pre nego što EU osetno ojača, obnovi svoje redove i predupredi krize koje su je pogodile ili bi je mogle pogoditi, ne može primiti nove članica sa Zapadnog Balkana. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading