Tajfun u Japanu, povređene 24 osobe

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.07.2018

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 24 osobe su povređene u najnovijem nevremenu koje je pogodilo centralne i zapadne delove Japana, dok je 150.000 kuća ostalo bez struje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poplave su nedavno razorile Japan

Tajfun Jongdari, koji je najpre pogodio japansko ostrvo Honšu doneo je obilne kiše i vetrove koji duvaju i do 180 kilometara na sat, prenosi BBC.

Meteorolozi su upozorili građane, da iako Jongdari spada u red tropskih oluja, jake kiše mogu pokrenuti klizišta i odrone. 


Tajfun se kreće ka zapadu, a stanovništvo je upozoreno da se na vreme evakuišu. 

- Plašimo se da ljudi možda neće moći da se evakuišu zbog jakog vetra ili poplava koje blokiraku putanje evakuacije - izjavio je guverner Horošime Hidehiko Juzaki. 

Agencija Kjodo prenosi da je tajfun osim obilnih kiša uzrokovao fenomen toplog vetra zvanog fen koji je uzrokovao visoke temperature i do 40 stepeni. 


Navodi se i da je naneo štetu na kućama, u vidu krova koji prokišnjava. 

Otežan je i saobraćaj, pa su otkazani letovi kompanija Japan erlajns i Ol Nipon ervejs, dok su pojedine linije železničkog saobraćaja otkayane ili je pomerena njihova satnica. 

Kako se navodi, kiša i visoke temperature će se nastaviti u pojedinim oblastima čak i kada tajfun prođe, što može uzrokovati zdravstvene probleme građana, poput srčanog udara i toplotnog udara. 

Od početka jula u poplavama u Japanu stradale su 224 osobe, dok je zbog vrućina povređeno najmanje 80 osoba, a više od 22.000 je hospitalizovano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading