TRAMPOV ZET DOLAZI U SRBIJU: Ovo je razlog!

Autor: Republika

Svet

29.07.2018

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džared Kušner, zet i najbliži savetnik predsednika Trampa, sastaće se u Beogradu sa najvišim državnim funkcionerima, najavljue srpski šef diplomatije Ivica Dačić. Jedna od tema razgovora mogla bi biti podela Kosova

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Džared Kušner

Džared Kušner, zet Donalda Trampa i jedan od njegovih najbližih savetnika, koji, kako tvrde mediji u Vašingtonu, ima najveći uticaj na američkog predsednika, uskoro će posetiti Srbiju.

Ovo ekskluzivno za Informer najavljuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On se ove nedelje u Njujorku sastao i razgovarao sa Kušnerom.

Suprug Trampove ćerke Ivanke, koji u Beloj kući obavlja funkciju višeg savetnika predsednika SAD, u Beogradu će se sastati sa najvišim državnim funkcionerima. Jedna od tema svakako će biti i traženje mirnog i održivog rešenja za Kosovo, u okviru koga se pominje i opcija podele Kosova, odnosno razmene teritorija, o čemu se u američkoj administraciji u poslednjih nekoliko meseci sve češće i otvorenije govori.

Kušner je, valja se podsetiti, bio Trampov glavni operativac tokom pobedničke predsedničke kampanje 2016. godine i on uživa ogromno poverenje svog tasta, pa zato analitičari u Americi za njega kažu da predstavlja Trampove "oči i uši". 

Zbog svega toga Srbiji je izuzetno važno to što je Kušner obećao da će posetiti Srbiju i što je pokazao iskrene simpatije za našu zemlju, poručuje šef srpske diplomatije.

- Imao sam veoma konstruktivan razgovor sa gospodinom Kušnerom. Razgovarali smo o jačanju odnosa naše dve zemlje i složili se da bi njegovo angažovanje moglo da pruži veliki doprinos. Upoznao sam ga s pozivom koji je predsednik Vučić uputio američkom predsedniku da poseti Srbiju i pozvao ga da i on bude naš gost. Rekao mi je da bi to za njega bilo "zaista divno" i prihvatio je moj poziv. Ostalo je još samo da se odredi tačan datum posete zbog njegovih brojnih obaveza - prenosi Dačić i kaže da Kušner ima dobro mišljenje o Srbima i Srbiji.

- On je veoma uticajna politička figura u Trampovom okruženju i zato mi je posebno bilo drago kada je rekao da je puno toga lepog čuo o našoj zemlji i da su Srbi, kako je rekao, "taf gajs", odnosno žestoki momci! Nisam naravno propustio priliku da mu prenesem kako se u Srbiji slavila Trampova pobeda, što mu je tek bilo posebno drago - preneo je Dačić za Informer iz Vašingtona, nakon radnog ručka koji je organizovao državni sekretar Majk Pompeo, a kome je prisustvovao i Kušner.

Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da je ova njegova poseta Americi bila izuzetno značajna jer je prvi put u poslednje dve godine osetio da se politika prema Srbiji menja.

- Sada je američka administracija spremna da ravnopravno razgovara o našim predlozima za rešavanje najvećih problema u regionu, a to je svakako trajno rešenje problema KiM. Danas se otvoreno pruža podrška kompromisnom rešenju, što je za Srbiju veoma pozitivno. Dolaskom nove američke administracije predsednika Trampa stvorena je povoljnija atmosfera za iznošenje stavova Srbije i postoji veće razumevanje pozicije Beograda i želja da se odnosi naše dve zemlje resetuju. Trampova administracija smatra da je dosadašnja politika SAD prema Balkanu bila rukovođena "autopilotom", politikom koja je bila definisana pre 20-30 godina. Nastavićemo kontakte uz veliku podršku SAD za odvijanje dijaloga. To je velika promena jer kada ste razgovarali u američkim institucijama, do pre dve godine mogli ste samo da čujete da je to pitanje rešeno - istakao je Dačić, a preneo Informer.rs.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading