(FOTO) Putin spektakularnom paradom obeležio Dan mornarice: GOSPODAR MORA!

Autor:

Svet

29.07.2018

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin predvodio je spektakularnu paradu povodom Dana mornarice Ruske Federacije u Sankt Peterburgu i tom prilikom prikazao najnovije borbene adute svoje zemlje za bitke u morima, ali i na rekama i jezerima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako je poručio okupljenim građanima, vojnom rukovodstvu svoje zemlje, ali i potencijalnim neprijateljima, ruska flota je više od 300 godina branila status Rusije kao pomorske sile, naglasivši da će i ubuduće štititi svoje nacionalne interese.

- Čast, hrabrost, posvećenost i odanost zakletvi bili su i ostali srž naših izuzetnih pobeda širom sveta, posebno u bitkama protiv terorista - naglasio je ruski predsednik i podsetio na snagu svetog mornaričkog bratstva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Opravdano smo ponosni na našu mornaricu, na njen najviši nivo borbene spremnosti, strateške, taktičke i operativne sposobnosti, na snagu i lepotu naše ruske flote - kazao je Putin, na šta je na stotine vojnika uglas povikalo: "Ura, ura, ura".

Na paradi nije učestvovao 58.000 tona težak nosač aviona "Admiral Kuznjecov" jer je na reparaciji

Zatim je predsednik ušao u svoj brod i započeo predvođenje parade, dok se iza njega, jedan za drugim, kretalo oko 40 borbenih plovila. Sa njih su pripadnici mornarice ponosno salutirali lideru zemlje, dok su oduševljeni građani mahali s obala.

Međutim, u skladu sa tradicionalnom politikom, Zapad nije propustio priliku da maliciozno primeti kako je Putin najavio predstavljanje najnovije "nevidljive" fregate "Admiral Gorškov", ali da je ona bila prevelika da zaplovi rekom Nevom u Sankt Peterburgu, te da zato nije pokrenuta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Osim toga, na paradi nije učestvovao ni najveći ruski brod, 58.000 tona težak nosač aviona "Admiral Kuznjecov", koji je na reparaciji i neće biti u sastavu flote do 2021 - navodi američki CNN u tekstu s naslovom "Ruska mornarička parada: Veliki šou, ali sa koliko pravog sadržaja?".

Ne obazirući se na te komentare, Putin je najavio da će ruska mornarica ove godine dobiti 26 novih ratnih brodova, od kojih će četiri biti naoružana novim ubica-raketama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- "Kalibr" projektili lete na izuzetno niskim visinama i na taj način imaju veću šansu da probiju neprijateljske protivraketne sisteme - naglasio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading