ASANŽA IZRUČUJU AMERIKANCIMA?

Autor:

Svet

22.07.2018

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džulijan Asanž (47), koji se od 2012. nalazi u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu, mogao bi da bude izbačen na ulicu jer upravo ta država planira da mu ukine imunitet. Tako bi on mogao da se nađe u nemilosti britanskih vlasti, koje bi kasnije mogle da ga izruče SAD, a koje i dalje vode istragu protiv njega zbog objavljivanja škakljivih podataka u vezi s akcijama američke vojske u Iraku i Avganistanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džulijan Asanž

Asanž, koji se smatra osnivačem sajta Vikiliks, poznatom po tome što objavljuje tajne dokumente svetskih vlada, uhapšen je 2010. u Švedskoj zbog navodno počinjenog seksualnog napada, ali se on predao britanskim vlastima plašeći se da bi Stokholm mogao da ga izruči Amerikancima. 

Grinvald: Ekvadorski predsednik posetio je London jer želi da se nagodi s njima o ukidanju azila Asanžu

Dok se u Londonu nalazio na slobodi jer je prethodno pušten iz zatvora uz kauciju, on je otišao u ambasadu Ekvadora i tamo dobio azil. Od tada on nije napuštao zgradu ambasade, ali sada bi tome mogao da dođe kraj. To, naime, tvrdi američki istraživački novinar Glen Grinvald, koji u svom tekstu navodi da je razlog posete ekvadorskog predsednika Lenina Morena britanskoj prestonici u petak bio upravo dogovor s tamošnjim zvaničnicima oko ukidanja azila Asanžu.

Iako Asanž poseduje državljanstvo Ekvadora, to ga ne bi spasilo ukidanja imuniteta, a njegov najveći strah je da bi vlada u Londonu hladnokrvno mogla da ga preda u ruke istražnim organima u Vašingtonu, čime bi rizikovao doživotnu robiju u toj zemlji.

Činjenice
- Vikiliks, riznica tajnih moćnika
- 2006. Asanž osnovao sajt Vikiliks
- dosad objavio više od 10 miliona poverljivih spisa
- objavljivao tajna dokumenta Stejt departmenta
- otkrio podatke o planiranju Arapskog proleća

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading