MAKEDONIJA DOBILA POZIV DA POČNE PREGOVORE ZA ULAZAK U NATO

Autor: Tanjug

Svet

11.07.2018

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri NATO formalno su danas, na samitu u Briselu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te zemlje ne reši do kraja.

RepublikaFoto: AP/V. GHIRDA

- Rešenje pitanja imena je uslov za uspešno zaključenje procesa pristupanja - saopštio je danas NATO, prenosi AP.

Poziv, formalno upućen u saopštenju na samitu u Briselu, utire put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Severnoatlantskoj alijansi.

Ovaj poziv utire put i "planu koji ne godi obazrivoj Rusiji", ocenjuje američka agencija.

Makedonija i Grčka su prošlog meseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promeniti ime u Severna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, odblokirala pokušaje svog severnog suseda da se pridruži kako NATO tako i EU.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da očekuje da će Skoplje na samitu Alijanse biti pozvano da počne pregovore o pristupanju.

- Očekujem da ćemo se, posle prošlomesečnog istorijskog sporazuma o pitanju imena, složiti da pozovemo Skoplje da počne pregovore o pristupanju. Čim se sporazum finalizuje i primeni, moći ćemo da pozovemo bivšu jugoslovensku republiku da postane članica NATO, pod novim imenom - Republika Severna Makedonija - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading