Prekretnica za Tursku: ERDOGAN POLOŽIO ZAKLETVU

Autor: Tanjug

Svet

09.07.2018

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polaganjem zakletve Redžepa Tajipa Erdogana, Turska je zvanično prešla na novi politički sistem, koji predsedeniku države daje šira ovlašćenja, prenosi Hurijet. Erdogan je zakletvu svečano položio u parlamentu nakon što je na predsedničkim izborima 24. juna osvojio 52 odsto glasova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Obećao da će jačati Tursku: Redžep Tajip Erdogan

Posle zakletve, on je položio venac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

- Na početku ove prekretnice za našu republiku i demokratiju, kao 12. predsednik Turske i prvi predsednik sa punom izvršnom vlašću, obećavam da ću nastaviti da jačam jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu - rekao je Erdogan.

U govoru koji je započeo molitvom, Erdogan je naglasio da je izabran za predsednika "ovog puta sa svim snagama izvršne vlasti".

- Sada usvajamo model koji je daleko više od našeg dugogodišnjeg stremljenja za demokratijom i našim 95-godišnjim iskustvom u republici - rekao je Erdogan, obećavajući da će "ostaviti iza sebe sistem koji je u velikoj meri vodio zemlju u politički, društveni i ekonomski haos".

Na inauguraciji nije bilo veselja zbog smrti 24 osobe, koje su stradale u železničkoj nesreći na severozapadu zemlje kada je nekoliko vagona putničkog voza iskočilo iz šina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading