NAJGORE TEK SLEDI: Jedan deo sveta GORI, a drugi se DAVI zbog temperaturnih ŠOKOVA!

Autor: Republika

Svet

08.07.2018

04:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kurijatu nedavno je zabeležena najviša noćna temperatura u istoriji kada je izmereno 42,6 stepeni Celzijusa, prenosi "CNN", a evo i kakve su prognoze za naš deo Evrope.

Foto: pixabay.com
Ilustracija

Temperaturni skokovi se ne mogu predvideti, iako je već sada jasno da su ovog leta naglašeniji ti toplotni talasi, nego prošle godine, gde je u hrvatskom mestu Kaštel Štafiliću izmereno skoro 43 stepena.

Ti skokovi zaređali su se tokom nedelje širom severne Zemljine polovine i to kao posledica mnoštova stacioniranih anticiklona, pod kojima su se pržili gradovi i priroda.

Foto: CNN/screenshot
Mapa na kojoj se vide najugorženija područja - crvena boja

Dve trećine Severne Amerike prekrio je anticiklon, počev od istočne obale, pa sve do Bosne i Hercegovine, pa zato i postoje ti temperaturni skokovi.

Denver u Koloradu je 28. juna izmereno 40 stepeni, što je bila i najviša temperatura ikada u tom gradu, tačnije izmerena je četiri puta. Prvi put 1878. godine, a onda i 2005. i dva puta 2012. godine.

Na planini Maunt Vašington, koja važi za najvetrovitije mesto na svetu, 2. jula zabeležena je njena najviša temperfatura - 15 stepeni Celzijusa. Sličan stvar dogodila se i u gradiću Burlington u Vermontu, samo što je tamo rekordni dnevni minimum iznosio 26 stepeni.

Montreal je tog dana čak oborio svoju najvišu zabeleženu temperaturu na nekoj meteorološkoj stanici u 147 godina merenja - 36 stepeni Celzijusa.

Pakao je, osim što tamo ni ljudi ni priroda nisu navikli na takve stvari, bio utoliko gori što je bila i visoka vlažnost vazduha. Otava je dan ranije zato iskusila najekstremniju kombinaciju temperature i vlažnosti vazduha u svojoj istoriji. 

U Glazgov u Škotskoj oborio je svoj rekord sa 33 stepena, a vrućina je grad pritiskala tokom celog dana 28. juna, prenosi blic.rs.

Dobro nije prošao niti gradić Šanon u Irskoj koga je pogodila vrućina od 32 stepena. 
Belfast u Severnoj Irskoj doživio je 29 stepeni, a dan kasnije Kastlederg je istrpeo 30 stepeni, nešto zbog čega su Irci decenijama putovali do mora kako bi iskusili. 

Kontinent se kuvao i na svom sasvim suprotnom delu, na Kavkazu. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Na Bliskom istoku temperatura u Omanu eksplodirala je preko 50 stepeni Celzijusa i zadržala se tokom nekoliko dana i noći neprekidno iznad 40 do granice svetskog rekorda isključivo zato što se more u Persijskom zalivu zagrejalo do 32 stepena, a mestimično i više od toga, tako da kopno uz more tokom noći nije moglo da se ohladi.

Ranije, u aprilu, Pakistan se našao na udaru jezivih vrućina. Iako je bila riječ tek o sredini proleća, na nekoliko mesta u toj zemlji merilo se 50 stepeni ili i više, a najviše je izmereno 50,2, što je sada rekordna temperatura ikada izmerena u toj zemlji za april. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Južna Kalifornija, koliko god imala klimu "bez zime" čak i na jesen, nikada ranije nije imala pojavu da zabeleži čak 42 stepena u tom mesecu. Na severu Kalifornije klima je već umerenija, ali je uprkos tome San Francisco 1. septembra 2017. zabeležio 41 stepen, što znači da je već na pragu jeseni izmeren temperaturni rekord svih vremena za taj grad.

U Aziji su prošle godine pod toplotnim rekordima "goreli" u maju pakistanski grad Turbat sa svetskom rekordnom jesenjom temperaturom od 53,5 stepeni, naravno, izmerenih u hladu i na visini od dva metra iznad tla. U junu je u Ahvazu u Iranu izmereno 53,7 stepeni, opet nacionalni meteorološki rekord za koji niti čovek niti priroda naprosto ne mogu biti pripremljeni.

Dolina smrti u SAD-u imala je prošle godine najgori jul u istoriji, nije bilo jedne jedine noći koja je imala temperaturu nižu od 31 stepen, a noćne temperature najčešće su se kretale oko 36, dok su dnevni maksimumi u nekoliko navrata išli preko 50 stepeni, s rekordom od 52,8. Tog meseca Španija je oborila svoj najpakleniji rekord na aerodromu kod Kordobe od 46,9stepeni, a najvišu temperaturu u istoriji meteorologije izmerili su i u Šangaju - 40,9 stepeni Celzijusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading