TUGA: Akcija spasavanja zarobljenih dečaka na Tajlandu ODNELA PRVU ŽRTVU!

Autor: Republika

Svet

06.07.2018

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom akcije spašavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda poginuo je jedan spasilac.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neki od zarobljenih dečaka ne umeju da plivaju

Radi se o bivšem tajlandskom mornaričkom roniocu Saman Gunanu koji je izgubio svest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi BBC.

- Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao - rekao je jedan tajladski zvaničnik i dodao da se radi o čoveku koji je nekada radio u mornarici a sada se priključio akciji spašavanja.

- U pećini je teško. Na putu iz pećine on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć ali nije uspeo. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu - izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

On je dodao i da će se operacija spašavanja nastaviti. U akciju spašavanja dečaka uključeno je 1.000 osoba, a među njima su ronioci, vojno osoblje i volonteri.

Zvaničnici su rekli i da zabrinjava to što se nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se dečaci nalaze, smanjuje.

Za sada dečaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i lekovi.

Oni se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci planiraju kakve opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.

Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati.

Narongsak je u ponedeljak rekao da su i dečaci i trener malaksali, ali inače u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

Tom prilikom je naglasio da je glavni problem vreme i da pokušavaju da se postaraju da pećina ne poplavi.

USA Today navodi da bi idealna situacija bila da se nivo vode spusti do visine strukova dečaka, kako bi mogli da išetaju iz pećine noseći pojase za spasavanje, umesto da ih ronioci izvlače kroz duboku vodu, što bi bio izuzetno opasan poduhvat.

Problem je što pojedini dečaci ne umeju da plivaju, kao i činjenica da su pojedini delovi pećine u potpunosti poplavljeni.

- Zatražio sam 13 kompleta za ronjenje, za slučaj da moramo da ih izvodimo po ovim uslovima i kada nismo 100 odsto spremni -  rekao je Narongsak.

Iako spasioci dečake polako uče osnovnim tehnikama ronjenja, stručnjaci se brinu da bi spasavanje dečaka kroz mutne i mračne vode bilo izuzetno opasno.

- Niko nikoga neće naučiti svemu o ronjenju u pećini, ali pokušavamo da ih upoznamo sa maskama, jer je disanje u njima potpuno drugačije - rekao je instruktor ronjenja Klaus Rasmunsen koji pomaže tajlandskim mornaričkim "fokama".

Dečaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu delova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim.

Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading