NEMAČKU ČEKA HAOS: 4 PAKLENA SCENARIJA ZA ANGELU!

Autor:

Svet

02.07.2018

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel preživljava pravu dramu nakon što se posle 13 godina njenog neprikosnovenog vladanja pojavila mogućnost da ona ostane bez kancelarske fotelje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel u lošem stanju

To se dogodilo nakon što je njen koalicioni partner Horst Zehofer, inače čelnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), zapretio kako će napustiti vladu zbog neslaganja s kancelarkinom politikom prihvata na desetine hiljada migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka. Osim što bi u tom slučaju najmoćnija članica EU ostala bez ministra unutrašnjih poslova, prestala bi da funkcioniše i njena ionako krhka izvršna vlast. Usled toga se pred Merkelovom otvaraju četiri puta, od kojih, međutim, nijedan nije povoljan za sigurni opstanak na tronu dosad najmoćnije žene sveta.

Horst Zehofer juče najavio da je još spreman za razgovore, ali se ne očekuje da će menjati svoje krute stavove prema azilantima

Iako je Zehofer ponudio ostavku i u vladi i na čelu stranke CSU, juče je nakratko povukao ručnu i saopštio da je ipak i dalje spreman za pregovore s kancelarkom. Međutim, kako on nije spreman da se odrekne stava da je neophodno da Nemačka vraća migrante sa svojih granica, ne očekuje se da će u njegovim predstojećim razgovorima sa Merkelovom biti značajnijih pomaka. Tome treba dodati činjenicu da je kancelarka nepokolebljiva u stavu da njena zemlja ne treba da preduzima unilateralne akcije, te da mora da zaštiti ono što je u temeljima Unije proklamovano kao ključni principi demokratije.

1.000 ljudi najmanje udavilo se ove godine u Sredozemnom moru

Analitičari smatraju da bi upravo takvo njeno čvrsto stanovište moglo da bude pogubno za njen dalji opstanak na političkoj sceni Nemačke.

- Teško je reći da li je za kancelarku lošija opcija da bude u manjinskoj vladi ili da izađe na nove izbore, imajući u vidu poražavajuće rezultate na proteklom glasanju - podsećaju nemački mediji uz naglasak da je na tim izborima značajan proboj postigla ekstremno desničarska AfD, koja se zalaže za proterivanje migranata iz Nemačke i zatvaranje njenih granica.

2. Formiranje nove koalicije

Merkelin CDU i njen saveznički SPD bi mogli da zatraže partnerstvo sa Slobodnim demokratama (FDP) ili partijom Zelenih, međutim, očekuje se i da to nije mnogo verovatna opcija jer bi u slučaju njihovog dolaska u vladu bilo postavljeno pitanje smene aktuelne kancelarke

4. Novi izbori

U slučaju pada vlade moguće je nastupanje procesa pozivanja na nove izbore, za šta je Merkelova istakla da joj je prihvatljivije nego manjinska vlada. Ako bi predsednik Štajnmajer odlučio da raspusti parlament, novi izbori bi trebalo da se održe u roku od 60 dana

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading