TRAMP PRIPEREMA TEREN ZA SASTANAK ZA PUTINOM: Evo zašto je američki predsednik rekao da je Krim ruski

Autor: Tanjug

Svet

30.06.2018

18:27

Izjava predsednika SAD Donalda Trampa o priznavanju Krima ima za cilj da stvori pogodnu osnovu za predstojeći rusko-američki samit, smatra predsednik Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki.

pixabay.com
Donald Tramp i Vladimir Putin

Američki predsednik je u subotu, odgovarajući da li bi mogao da prizna ruske pretenzije prema Krimu, odgovorio: "Videćemo".

On, takođe, nije isključio mogućnost ukidanja sankcija Rusiji.

Slucki smatra da je Tramp bio i ostao talac unutrašnje političke situacije u SAD i da je prinuđen da sledi stavove američkog mejnstrima, zbog čega bi se ova izjava mogla razumeti kao svojevrsni signal.

- Ona pre svega svedoči o tome da je Tramp, u emocionalnom smislu, spreman da obnovi konstruktivan dijalog Rusije i SAD, a njegova deklarisana želja da se složi s predsednikom Putinom nije samo stilska figura. Rusija, sa svoje strane, može da 'vidi' gde je i u kakvim oblastima moguc´e aktiviranje saradnje sa SAD - naveo je poslanik.

Prema njegovom mišljenju, pre ili kasnije zdrav razum će pobediti, a stav Zapada o ruskom statusu Krima će se promeniti.

Putin i Tramp će se sastati 16. jula u Helsinkiju. Kremlj je saopštio da će na sastanku biti reči o perspektivama razvijanja bilateralnih odnosa i aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Komentari (0)

Loading