ŠPANSKI PREMIJER KATALONCIMA: Okrenite list! KATALONCI: Biće opet 1. oktobar

Autor: Tanjug

Svet

26.06.2018

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španski premijer Pedro Sančeš pozvao je iz Berlina katalonske separatiste da "okrenu list" posle nezakonitog referenduma o nezavisnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pedro Sančež

Novi katalonski predsednik Žoakim - Kim Tora, sa druge strane, pominje "nov 1. oktobar".

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra 2017. godine, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. 


Vlada tadašnjeg premijera Španije Marijana Rahoja smenila je potom regionalnu vlast Katalonije i uvela direktnu državnu upravu, ali su na izborima za regionalni parlament 21. decembra ipak ponovo pobedile pristalice nezavisnosti. 

- Mislim da ono što predstavlja 1. oktobar, treba da bude list koji se okreće - rekao je Sančes koji se danas u Berlinu sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Sančes se založio za dijalog s Kataloncima, a za 9. jula je predviđen njegom sastanak s predsednik om tog regiona Žoakimom - Kimom Torom. 

Tora, vatreni nacionalista, juče je rekao da treba "stvoriti novi 1. oktobar" - ponovni referendum o nezavisnosti te oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading