BRISEL IMA NOVI PLAN: EU nudi šest mlrd evra Africi za zaustavljanje migranata

Autor: Tanjug

Svet

25.06.2018

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi evra severnoafrickim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele da dođu u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Ginter Etinger.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Članice EU u sporu su oko toga kako rešiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove nedelje.

Jedna od ideja koja se razmatra jesu takozvane "tačke iskrcavanja“, u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Severne Afrike pre nego što bi migranti stupili na evropsku teritoriju.

- EU bi finansirala takav plan, a šest milijardi evra u narednim godinama su "vrlo realisticna" brojka“ - naveo je Etinger, prenosi Index.hr. 

EU je 2016. godine toliko obećala i Turskoj koja je zauzvrat pristala da bude domaćin izbeglicama, koje bi u protivnom nastavile svoj put u Evropu. 

- Kad god blok može da pronađe države ili partnere koji mogu sarađivati, EU će finansirati osnovne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odeće, hrane i obrazovanja u "zatvorenim selima“ - istakao je Etinger. 

On je posebno spomenuo Libiju, Tunis i "druge države" severa Afrike. 

- Nijedna severnoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost da bude domaćin toj infrastrukturi, ali razgovori su u toku s Međunarodnom kancelarijom za migracije i UNHCR-om - objavila je Komisija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading