PO PRVI PUT U TRI GODINE: Evo zašto je Cipras konačno stavio kravatu

Autor: Tanjug

Svet

22.06.2018

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki premijer Aleksis Cipras stavio je večeras kravatu prvi put od kada je došao na vlast pre više od tri godine, kako bi proslavio dogovor o kraju finansijske pomoći, javila je agencija AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksis Cipras

Cipras je danas nosio kravatu bordo boje s belom košuljom i plavim odelom tokom svečanog govora poslanicima.

Ciprasova kravata je izazvala aplauz prisutnih jer je sam premijer došavši na vlast rekao da neće nositi kravatu dok Grčka bude bila pod nadzorom strane finansijske pomoći.

Grčki premijer je ipak odvezao kravatu na kraju govora rekavši da je grčki narod dobio bitku ali ne i rat, i dodao da će nastaviti bitku do konačne pobede, prenela je agencija Frans pres.

Ministri zone evra postigli su dogovor koji će omogućiti Atini da napusti, kao što je predvidjeno, nadzor svojih kreditora 20. avgusta i ponovo počne sama da se zadužuje na finansijskim tržištima.


Ministri su se složili da odlože na dodatnih deset godina početak otplate velikog dela grčkog duga, koji je i dalje najviši u EU, odnosno 180 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih zemalja zone evra. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading