ŠOK: Trampova odluka o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava MENJA SVE!

Autor: Republika

Svet

20.06.2018

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU saopštila da odluka administracije američkog predsednika o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava menja ulogu SAD u svetu.

Donald Tramp

Portparolka EU Maja Kocijančič saopštila je da 28-člani blok ostaje "čvrsto i pouzdano posvećen" tom telu svetske organiazcije sa sedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja, prenosi AP.

U saopštenju EU se navodi da su SAD "uvek bile u pročelju" zaštite ljudskih prava i "snažan partner" evropskog bloka u Savetu. 

Unija poručuje da deli cilj da se Savet učini efikasnijim, napomenuvši da se ove godine obeležava 70-godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, za koju se delimično založila i bivša američka prva dama Elenor Ruzvelt. 

EU je to saopštila nakon što je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, zajedno sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom, objavila odluku o povlačenju iz Saveta UN za ljudska prava. 

Hejli je, u obraćanju u Stejt departmentu, istakla da je Savet "organizacija koja nije vredna svog imena". 

Ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein rekao je da je zaprepašćen zbog odluke SAD da se povuku iz Saveta UN za ljudska prava.

On je naveo da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svetu, a ne da se povuku iz Saveta UN.

Odluka SAD, koju je saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, je "razočaravajuća, iako zapravo nije iznenađujuća", naveo je on na Tviteru, prenosi Rojters. 

Zeid je dodao da bi s obzirom na današnje stanje ljudskih prava u svetu, SAD trebalo da pojačaju svoj angažman a ne da se povlače. 

SAD se povlače iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je prethodno američka ambasadorka u UN Niki Hejli, istakavši da je to "organizacija koja nije vredna svog imena". 

Objavljujući povlačenje u obraćanju u Stejt departmentu, zajedno sa državnim sekretarom Majklom Pompeom, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading