Evropski parlament reže broj poslanika posle Bregzita

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.06.2018

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Evropskog parlamenta usvojili su danas, na plenarnoj sednici u Strazburu, nacrt odluke lidera Evropske unije o smanju broja evropskih poslanika sa 751 na 705 nakon istupanja Britanije iz Unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nova raspodela poslaničkih mesta važiće za period od 2019. do 2024. godine, prenose francuski mediji.

Naime, prema novoj raspodeli, 27 od 73 poslaničkih mesta - koliko trenutno pripada Britaniji - biće preraspodeljeno među državama članicama kako bi bi se uzele u obzir nedavne promene u broju stanovnika, dok će ostatak biti u rezervi, za slučaj da EU dobije nove članice.

Dvadesetsedam poslaničkih mesta biće preraspodeljeno među 14 zemalja EU koje "nisu dovoljno zastupljene" u EP, navodi "Figaro".

Tako će Francuska raspolagati sa 79 umesto sadašnja 74 poslanička mesta, a Španija sa 59 dok trenutno ima 54 poslanika u EP.

Takođe, Italija će dobiti tri poslanička mesta više, odnosno ukupno će imati 76 evropskih poslanika, a dodatna tri mesta dobiće i Holandija pa će imati 29, dok će Irska dobiti dva i na kraju imati 13 mesta.


Poljska, Rumunija, Švedska, Austrija, Danska, Slovačka, Finska, Hrvatska i Estonija će poslati po jednog poslanika više u EP, dok će zemlja sa najvećim broj evropskih poslanika - 96 - ostati Nemačka.

U slučaju da EU u budućnosti dobije nove članice, broj poslaničkih mesta u EP mogao bi da ponovo poraste, ali nikada iznad 750 - kako nalaže evropski ugovor.

Posle današnjeg glasanja u EP, šefovi evropskih država i vlada treba da daju konačno zeleno svetlo za plan o smanjenju broja poslanika na samitu 28. i 29. juna, čime će se odrediti broj poslanika za period od 2019. do 2024. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading