KURC OBJAVIO RAT MUSLIMANIMA

Autor:

Svet

08.06.2018

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijska vlada na čelu sa kancelarom Sebastijanom Kurcom donela je odluku da primeni oštar Zakon o islamu i zabrani rad čak sedam džamija, rasformira udruženje Arapska verska zajednica i protera najmanje 60 imama i njihovih porodica, povezanih sa dugoosporavanom turskom organizacijom ATIB.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tekst potpisa

Pribegavanje tim merama obrazloženo je činjenicom da se Austrija suočava s pretnjama od verskog ekstremizma. Za Kurca je, međutim, najkontroverzniji rad ATIB, koja je jedina zaobilazila zabranu u Austriji da sveštenici budu finansirani iz inostranstva, a koja je, kako se veruje, direktno povezana s turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kurc: Sproveli smo istragu i u jednoj džamiji otkrili da su deca nastupala u uniformama i koristila pozdrav ekstremista "Sivih vukova"

- Zatvaranje džamija uključuje i jednu u Beču koju vodi turska ATIB, kao i još šest pod pokroviteljstvom arapske verske zajednice. Takođe, svi proterani imami su na neki način vezani za te organizacije. U našoj zemlji nema mesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove - rekao je odlučno Kurc, dok je ministar kulture Austrije Gernot Bluemel, čiji resor uključuje i verska pitanja, obrazložio kako se ATIB već duže vreme prebacuje da širi turski nacionalizam, dok je odluka povodom arapske ustanove doneta zbog propagiranja salafizma i finansiranja iz inostranstva.

- Delovali smo zajedno sa Islamskom verskom zajednicom u Austriji, koja se distancirala od tih džamija - istakao je Bluemel i napomenuo da vera treba da bude deo rešenja u procesu integracije, a ne problem.

7 muslimanskih bogomolja biće zatvoreno

- Nije u suprotnosti biti ponosan musliman i istovremeno ponosan Austrijanac. Ali je jasno da, ako se ustanove i ličnosti ne pridržavaju pravila, mora biti posledica - objasnio je austrijski ministar, na šta je Kurc poručio da je Austrija zemlja šarolikosti, ali da istovremeno mora biti jasno da je ona i pravna država.

- Proteklih meseci smo sproveli istragu protiv pojedinih islamskih organizacija, a među njima je bila i džamija u kojoj su deca nastupala u uniformama i koristila pozdrav "Sivih vukova" - otkrio je austrijski kancelar govoreći o organizaciji "Vukova" koja zastupa ekstremističke ideje o širenju Turske od Istanbula do Berlina.

Ibrahim Kalin: Austrijski potez je odraz islamofobičnog, rasističkog i diskriminatorskog talasa u toj državi

 

Njegove reči držao je i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe rekavši da se mnogi teroristi pozivaju na islam, a da postoje ustanove koje su se bavile indoktrinacijom omladine. Takvi navodi, međutim, razbesneli su Tursku, pa je Ibrahim Kalin, portparol predsednika te zemlje Redžepa Tajipra Erdogana, naglasio kako je austrijski potez odraz islamofobičnog, rasističkog i diskriminatorskog talasa u toj državi.

- Ideološki motivisano delovanje austrijske vlade krši univerzalne pravne principe - napisao je Kalin na Tviteru nakon što su austrijski čelnici i ranije upozoravali na dramatičan porast širenja uticaja Turske u Austriji.

Zašto je sporan ATIB?
- Tursko-islamska unija za kulturnu i socijalnu kooperaciju u Austriji (ATIB) osnovana je 1990.
- ujedinjuje oko 60 udruženja širom Austrije i ima oko 100.000 članova
- njen čelnik je Selfet Jilmaz
- organizacija je kontroverzna zbog bliskih veza s Turskom i smatra se produženom rukom turskog predsednika Erdogana u Evropi
- udruženje predstavlja sunitski islam

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading