SANADER: HDZ i SDP da uđu u koaliciju

Autor: Tanjug

Svet

05.06.2018

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader kaže da je u Hrvatskoj potrebna koalicija najvećih stranaka iz nacionalnih i političkih razloga.

RepublikaFoto: Tanjug/T. PAVLEK
Zagovara "Veliku koaliciju": Ivo Sanader

- Velika je koalicija HDZ-a i SDP-a iz nacionalnih, političkih razloga potrebna - juče. Zašto? Prvo, da završimo Drugi svetski rat i posleratni period. U političkom smislu, ne u istorijskom ili krivičnopravnom - o tome neka vode računa istoričari i pravosuđe - rekao je Sanader za "Globus".

Međutim, kako ističe, politički da završe Drugi svetski rat i posleratni period mogu samo ove dve velike stranke.

- One su na to pozvane i to je jedan od njihovih istorijskih zadataka - rekao je on.

Sanader objašnjava da govori o političkoj potrebi da se jednom za svagda završi sa prepucavanjem o tome na primer da li je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav ili nije, da li je komunizam jednako antifašizam i slično.

- Neoprostivi zločini su činjeni i pod zvezdom petokrakom i to za vreme rata kao i u vreme poratnog Titovog komunističkog režima, i u vreme Pavelićevog ustaškog profašističkog režma - kaže Sanader.

- Zato antifašizam - da, komunizam - ne. Zato "Za dom spremni" ne može više biti stari hrvatski pozdrav, jer je zločinima ustaškog režima zauvek diskvalifikovan, kao što je zločinima diskvalifikovana petokraka - nastavlja on.

Zajedničkom Deklaracijom HDZ-a i SDP-a koja bi u Hrvatskom saboru bila ponuđena i drugim političkim strankama na usvajanje, "političkim bismo aktom završili te besplodne i besmislene rasprave i sukobe".

- A koalicija HDZ-a i SDP-a bi pokazala da smo politički zreo narod koji zna razmišljati višeslojno i koji zna postaviti prioritete - naveo je on.

Prema Sanaderovom mišljenju, različite političke stranke nisu i ne mogu da budu svrha same sebi, već je smisao njihovog postojanja u tome da u svakom pogledu ostvaruju napredak za društvo i zemlju.

- Dakle, to vredi i za HDZ i za SDP, kao i za HNS, HŠ, IDS, HSLS i druge, uključujući i nove stranke, od Laburista preko Oraha do Mosta i Živog zida - naveo je on.

Sanader je o tome pisao i u svojoj knjizi koja nosi naslov "Velika koalicija" i gde iznosi mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading