OVI GRADOVI PLAĆAJU DA ŽIVITE U NJIMA

Autor:

Svet

03.06.2018

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je nedavno odjeknula vest da italijanskom gradiću Ololai na mediteranskom ostrvu Sardinija preti gašenje zbog sve većeg odliva stanovništva, gradske vlasti preduzele su drastične mere kako bi privukle ljude da se nasele u njihovom mestu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni su se, naime, odlučili da prodaju napuštene kuće, kojih je na stotine, po ceni od samo jedan evro u nadi da će tako privući pre svega mlade ljude da u Ololaiju osnuju porodicu.

Međutim, uz prenos vlasništva nad kućom, novi stanari imali bi i jednu obavezu koja u slučaju trošnih građevina kakvih je mnogo u tom mestu u opšte nije zanemarljiva.

Doseljenici bi, naime, morali da obnove kuću koju su prethodno kupili za pravu sići, a procene su da bi prosečni troškovi takvog renoviranja iznosili oko 22.000 evra.

 

~Visiterò tutta la sardegna~ #trip #in #sardinia

A post shared by Luca Spada (@spadinski_98) on May 15, 2017 at 1:54pm PDT

Pa ipak, Sardinija spada u jednu od najatraktivnijih destinacija za putovanje u Evropi, pa tako, kažu stručnjaci za nekretnine, cena renoviranja i nije tako visoka za tu luksuznu destinaciju.

Međutim, taj sardinijski grad nije usamljen primer na Apeninskom poluostrvu. Naime, još jedan Italijanski grad u oblasti Pulja, Kandela, koji je nekad brojao oko 8.000 duša, dok je taj broj danas tek nešto viši od 2.000, odlučio se na nesvakidašnje mere kako bi privukao nove stanovnike u svoje mesto.

Gradonačelnik tog mesta Nikola Gata odlučio je da svakom ko iznajmi kuću i dokaže da ima prihode od 7.500 evra godišnje na tu sumu doda još 2.000 evra kao poklon za dobrodošlicu.

- Mladi su napustili grad i otišli u potragu za boljim životom u okolne veće gradove - kažu čelnici tog grada, koji se nadaju da će njihova populaciona politika uroditi plodom.

Ta dva italijanska gradića, međutim, samo su neka od mesta koja pokušavaju kroz plaćanje i subvencije da poprave populacionu politku, a slični primeri mogu se videti širom sveta.

 

Haut-valais ??‍♂️ #focusbikes #assosofswitzerland #girobike #albinen

A post shared by Lamon Romain (@rorolamon) on May 6, 2018 at 7:21am PDT

Albinen, Švajcarska

Ovo idilično švajcarsko selo u Alpima u kojem živi svega 240 stanovnika svake godine obiđe veliki broj turista, međutim, stanovništvo se poslednjih godina toliko proredilo da je to mesto odlučilo da novim stanovnicima ponudi 23.000 evra za odraslu osobu i 8.000 evra za svako dete ako postanu zvanični stanovnici sela. Međutim, i tamo postoje neki uslovi, a to je da ste mlađi od 45 godina, da u selu ostanete najmanje 10 godina, da kupite nekretninu koja vredi oko 180.000 evra i da vam ona služi za život, a ne kao vikendica. Ipak, takva ponuda za mnoge je nemoguća misija, pa će gradski oci pod hitno morati da menjaju politiku naseljavanja.

Aljaska, SAD - bilo koji grad

Svetski putnici koji u lutanju planetom odluče da se skrase u američkoj federalnoj državi Aljasci, na krajnjem severozapadu kontinenta, dobijanjem prebivališta u bilo kom gradu, stekli bi pravo na godišnju dividendu koju država plaća stanovnicima za korišćenje prirodnih resursa ove inače šumom i vodama bogate države.

- Godišnja plaćanja omogućavaju stanovnicima da učestvuju u delu prihoda u obliku dividende za dobrobit sadašnjih i budućih generacija - stoji na veb-sajtu aljaske vlade.

Da bi građanin dobio dividendu, mora da živi na Aljasci cele godine. Odlasci su ipak dozvoljeni, ali građanin mora da pokaže želju i volju da na Aljasci provede život. Ukoliko ste odsutni dve godine, morate da provedete najmanje 72 sata na Aljasci kako bi vam dividenda bila isplaćena, a ona je prošle godine iznosila oko 1.000 evra.

Saskačeven, Kanada

Ova oblast u Kanadi, poznata po prelepoj prirodi, pokušava da putem raznih stipendija privuče studente. Sve što morate da učinite da biste ih dobili jeste da živite u toj oblasti i da plaćate porez. Iznosi subvencija kreću se od 2.500 do 18.000 evra, a oni se isplaćuju u roku od sedam godina za sve vreme dok stanujete i plaćate u gradovima širom te kanadske oblasti.

Mišima, Japan

Japansko seoce Mišima, koje se proteže na tri ostrva u Pacifiku, koja broje oko 400 stanovnika, srdačno dočekuje sve koji žele da se nasele na njegovim obalama. Vlasti na ostrvu toliko su ljubazne prema došljacima da će svakom ko odluči da živi na njihovim obalama dodeliti kravu, putne troškove do 600 evra i stipendiju tokom prve tri godine života. Uz kravu, tu su i niske cene rente koja iznosi svega 170 dolara, a školovanje je besplatno.

Ostrvo Pitkern, Pacifik

Ovo malo ostrvo u sred Tihog okeana postalo je planetarno poznato jer su se na njemu naselili pobunjenici sa broda Baunti krajem 18. veka. Na njemu i danas žive potomci pobunjenika, kojih je na ostrvu svega 50 raspoređenih u devet porodica. Kao najizolovanije mesto na svetu Pitkern je pravi raj za one koji vole samoću i sve što treba da uradite jeste da dođete na ostrvo, gde će vam odmah pokloniti komad zemlje.

Međutim, od 2015, otkada je ponuda na stolu, svega jedna osoba je odlučila da se naseli na njemu. Naime, na ostrvu postoji samo jedna radnja, koja radi tri dana u nedelji, a sve čega u njoj nema treba naručiti sa 4.000 kilometara udaljenog Novog Zelanda. Na sve ovo treba reći i da brod sa Novog Zelanda posećuje ostrvo svaka tri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading