TRAMP OBJAVIO RAT SAVEZNICIMA

Autor: Republika

Svet

02.06.2018

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trampova odluka da poveća carinske tarife na čelik i aluminijum za Evropsku uniju, Kanadu i Meksiko - baš kao i njegova nedavna odluka da, bez obzira na stavove Brisela, Pariza i Berlina, napusti sporazum sa Iranom - glavna je tema u Zapadnim medijima. Iako su obe odluke već u predsedničkoj kampanji bile najavljene kao deo zvanične agende, čini se da je nova odluka o carinskim tarifama dodatno iznenadila pre svih Trampove protivnike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sprovodi svoju agendu: Donald Tramp

U zapadnim medijima pojavile su se brojne ekonomsko-geopolitičke analize na ovu temu koji je pokušavaju da objasne kako će Trampova odluka uticati odnose Bele kuće sa saveznicima. Za ovu priliku, Republika.rs priredila je uredničku kolumnu iz Njujork tajmsa koja se detaljno bavi ovom problematikom.

Kolumnu prenosimo u celosti uz redakcijsku opremu.

Priča Trampove administracije da je neophodno "udariti" Evropsku uniju, Kanada i Meksiko novim tarifama za čelik i aluminijum kako bi zaustavili kineske proizvođače da preplave tržišta ovim metalima, i da zauzvrat zaštititi američke radnike - čista je fantazija.

Predugi razgovori

Kineski čelični mlinovi i topioničari aluminijuma nastaviće da rade po starom, ali je verovatnije da će američki poljoprivrednici i poput proizvodi poput Kentaki burbona, Harli Dejvidson motocikala i govedine iz Ajove snositi svu težinu novih carinskih tarifa - čak i kad tarife pozivaju na trgovinski rat.

Predsednik Tramp je prvobitno oslobodio saveznike od carina od 25 posto na čelik i tarifa od 10 posto na aluminijum. Ali je u četvrttak, nakon nekoliko sedmica pregovora, sekretar za trgovinu Vilbur Rossizjavio je da je uprava odlučila da nastavi sa tarifama počev od petka, jer su razgovori predugo predugo. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Teško je odati priznanje nestrpljivosti.

Pre će biti da je administracija pokušala da popravi sliku o sebi posle kritika koje su se odnosile na nekoliko trgoviskih ustupaka Kini.

Nove trgovinske tarife nisu direktno usmerene protiv Pekinga, ali je ideja da će one ograničiti sveopštu konkurenciju. Administracija je navela da će nove carine sprečiti Kinu da izbegava postojeće carine na način da šalje svoje proizvode u SAD preko "trećih zemalja". Pa ipak, Trampova administracija dala je malo dokaza da će to biti slučaj.

Teško je odati priznanje administraciji koja je zbog nestrpljivosti prekinula razgovore sa saveznicima

Da, Kina šalje neke svoje proizvode u SAD nakon što ih prerađuje u "trećim", ali to je legalna procedura.

Ne samo da nove tarife neće doprineti smanjenju proizvodnih kapaciteta čelika i aluminijuma u Kine, već upravo suprotno - pre će biti da će EU, Kanada i Meksiko biti prinuđeni da i sami uvedu nove tarife na američke proizvode, što će narušiti američku privredu i uticati na zaposlene širom zemlje.

Izolacija SAD

Predsednik efikasno izoluje SAD od njenih najbližih saveznika - zemalja sa kojima bi trebalo da izvrši pritisak na Kinu da promeni svoju ekonomsku politiku.

Čak je i "Asocijacija proizvođača aluminijuma", koja predstavlja većinu američkih proizvođača metala, rekla je da je "razočarana" odlukom  Trumpa. 

- Predsednikov potez ne rešava izazov iz Kine, dok potencijalno otuđuje SAD od saveznika i narušava snabdevanje aluminijumom i sirovinama za potrebe američkih proizvođača - izjavio je predsednik i izvršni direktor grupe Heidi Brok.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Meksički Tramp: Mauel Lopez Obrador

I zaista, zašto bi EU, Kanada i Meksiko, koji su takođe pogođeni prekomernom proizvodnjom alumijuma i čelika od strane Pekinga, zašto bi oni, dakle, želeli da sarađuju sa administracijom koja je pokazala toliko malo interesa za posledice svojih postupaka na njihove ekonomije i radnike.

Izbori u Meksiku

Sa druge strane, izgleda da Trampov potez daje "vetar u leđa" glasačima ekstremističkih lidera u bar jednoj zemlji - Meksiku. U Meksiku, Trampov borbeni stav izgleda pomaže levičarskom predsedničkom kandidatu Andreu Manuelu Lopezu Obradoru pre predsedničkih izbora zakazanih za 1. jul. Mnogi stručnjaci se plaše da Obrador ima autoritarne tendencije i da može ugroziti demokratiju u Meksiku ako postane predsednik.

Trampova odluka o nametanju tarifa američkim saveznicima samo će oslabiti američko rukovodstvo, a neće ništa doprineti rešavanju osnovnih problema industrije čelika i aluminijuma.

Trampove tarife mogle bi da budu način da se demonstrira da on i dalje kažnjava zemlje koje varaju SAD. Moguće da su one izvedene iz težnje da se odgovori na mnoge kritike - da je Tramp prelako popustio kineskoj telekomunikacionoj kompaniji ZTE. Pa ipak, iako je flagrantno prekršila američke sankcije i izvezla napredne tehnologije u Iran i Severnu Koreju, što je ocenjeno kao bezbednosna pretnja, Trampova administracija saopštila je da će dozvoliti kompaniji ZTE da i dalje kupuje američke poluprovodnike i komponente.

Taj sporazum, za koji je Tramp izjavio da bi trebalo da zaštiti kineske radnike, još je sumnjivi u svetlu činjenice da je postignut nedugo pošto je Kina dala "zaštitni znak" Trampovoj ćerki Ivanki. Takođe odluka je doneta nakon što je kineska državna kompanija izašla iz posla o izgradnji temetskog parka sa kompanijom iz Indonezije nedaleko od hotela i golf terena koje indonežanska kompanija gradi sa Trampovom organizacijom.

Ako je predsednikova namera bila da se pokaže kao zaštitnik radnika - prevario se.

Njegova odluka o nametanju tarifa američkim saveznicima samo će oslabiti američko rukovodstvo, a neće ništa doprineti rešavanju osnovnih problema industrije čelika i aluminijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading