Matarela ponovo poverio mandat Konteu, danas zakletva

Autor: Tanjug

Svet

01.06.2018

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski predsednik Serđo Matarela poverio je sinoć ponovo mandat profesoru prava Ðuzepeu Konteu da formira vladu, što je on prihvatio, javili su italijanski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đuzepe Konte

Konte je predsedniku predao spisak predloženih ministara, a nova vlada položiće zakletvu danas popodne u 16.00 sati po lokalnom vremenu, javila je agencija Ansa.

Prethodno predloženi kandidat Karlo Kotareli vratio je juče predsedniku Italije Serđu Matareli mandat za formiranje vlade, nakon čega su lideri Pokreta pet zvezdica i Lige, Luiđi Di Majo i Mateo Salvini postigli dogovor o formiraju nove vlade na čelu sa profesorom prava Ðuzepeom Konteom.

- Pokret pet zvezdica i Liga postigli su dogovor o političkoj vladi na čelu sa Ðuzepeom Konteom kao premijerom - naveli su Salvini i Di Majo u zajedničkoj saopštenju. 

Među novim imenima ministara ističe se novi ministar ekonomije - profesor ekonomije na rimskom Tor Vergata univerzitetu Ðovani Trija, navodi ANSA. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Serđo Matarela

Paolo Savona dobio je resor evropskih poslova a Enco Moavero Milanezi biće ministar spoljnih poslova.

Inače, mandataru za sastav nove italijanske vlade Ðuzepe Konteu prvobitno je već pre nekoliko dana bio ponuđeni mandat koji je on zatim, vratio predsedniku Serđu Matareli, nakon što je Matarela odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije.

Konte je tada rekao predsedniku da nije u stanju da formira ono što bi bila prva populistička vlada zapadne Evrope, navodi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading