PRLJAVA IGRA ZAPADNIH MEDIJA: Ubistvo ruskog novinara u Kijevu bi da pripišu Putinu

Autor: srbijadanas.com, Republika

Svet

29.05.2018

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema pisanjima zapadnih medija, ruski novinar Arkadij Babčenko koji je večeras ubijen, bio je oštar kritičar Kremlja, a AP navodi da su neki njegovi tekstovi i postovi nailazili na osudu velikog broja Rusa, što ukazuje na to kako će izgledati i buduće pisanje zapadnih medija, te da će ovo biti slučaj koji će se koristiti kao propagandno sredstvo protiv Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

RepublikaFoto: Youtube Printscreen/ TKvideoteka
UBIJEN: Arkadij Babčenko

AP navodi da je Babčenko, koji je rođen 1977. godine, bio veliki kritičar politike Kremlja poslednjih godina, a da je u jednom od tekstova naveo i da mu nije žao članova ruskog vojnog hora Aleksandrov i drugih zvaničnika koji su poginuli kada se avion Tupoljev Tu-154 srušio u Crno More na letu iz Sočija u Siriju u decembru 2016.

Neki su nakon toga pozivali da se Babčenku oduzme rusko državljanstvo, navodi američka agencija koja piše da je on u svojim tekstovima poslednjih godina kritikovao odluku o pripajanju Krima Rusiji, podršku Rusije proruskim snagama u Ukrajini i ruske akcije u Siriji.

Zapadni mediji pozivajući se na policijske zvaničnike iz Ukrajine, navode da je njegov rad najverovatnije bio razlog ubistva, a "Independent" piše da se smatra da je Babčenkovo kritičko izveštavanje o sukobima u Ukrajini i Siriji doprinelo njegovom ubistvu.

Bi-Bi-Si piše da je on na svom Fejsbuk nalgu opisivao Rusiju kao "agresora", a da je nakon pada ruskog vojnog aviona 2016, počeo da prima pretnje smrću, što to ga je primoralo da napusti "zemlju u kojoj se više ne oseća bezbednim".

Babčenko je, kako se dalje navodi, pisao za veliki broj različitih medija među kojima i za BBC, izveštavajući sa lica mesta na istoku Ukrajine 2014. kada je oboren ukrajinski vojni helikopter.

Babčenko je upucan u leđa u utorak uveče vatrenim oružjem na ulazu ispred stana u kom je živeo u Kijevu, a preminuo je od posledica prostrelnih rana na putu ka bolnici.

Od avgusta 2017. godine, Babčenko je živeo i radio u Kijevu, gde je vodio program "Prime. Babčenko" na kanalu ATR.

Ovo nije prvi slučaj da se dogodi veliki međunarodni skandal, a da se unapred "zna krivac" i to je uvek onaj koji ima najmanje interesa da se ovako nešto dogodi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading