(VIDEO) Nezamislive posledice: NA HAVAJIMA LAVA GUTA ELEKTRANU

Autor:

Svet

27.05.2018

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Široka masa lave ušla je u kompleks geotermalne elektrane "Puna" na Havajima, što predstavlja novu opasnost nakon što je istopljena stena iz vulkana Kilauea uništila veliki broj kuća.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Havaji iz dana u dan nestaju

Američka agencija za geološka istraživanja /USGS/ navodi da je lava došla do elektrane nakon što je u proteklih nekoliko dana uništila više desetina okolnih imanja.

Erupcija vulkana Kilauea počela je 3. maja, nakon čega su vlasti zatvorile elektranu, odakle je uklonjeno 227.000 litara zapaljive tečnosti i deaktivirani su izvori pare i gasa duboko ispod zemljine površine.

Međutim, lava do sada nije nigde u svetu prekrila neku geotermalnu elektranu tako da je potencijalna opasnost nepoznata, prenosi Avaz.ba

Meštani su se žalili na opasnost po zdravlje od isparenja iz elektrane otkako je otvorena 1989. godine.

U proteklih 24 časa registrovano je između 250 i 270 potresa vulkana Kilauea, a četiri eksplozije juče su izbacile pepeo u visinu do 4,5 kilometara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading