(VIDEO) KAKO RUSI GLEDAJU NA POREĐENJE PUTINOVOG "AURUSA" I TRAMPOVE "ZVERI"?!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

20.05.2018

21:46

Nakon što se ruski predsednik Vladimir Putin, tokom inauguracije, prvi put provozao svojom novom limuzinom "putinmobilom" skrenuo je ogromnu pažnju javnosti, a zapadni mediji taj automobil sada upoređuju sa "kadilakom" američkog predsednika.

youtube.com/Agas Channel
Paklena mašina: "Putinomobil"

Međutim, ruski eksperti smatraju da iza takvih poređenja stoji želja Amerikanaca da se takmiče sa Rusijom.

Takmičenje

- Karakterna crta Amerikanaca je želja da se takmiče. Njima je uvek važno da se porede i da ističu da SAD pretenduju na liderstvo. Očigledno, to je neka vrsta kompleksa ili stimulansa. Vidimo to u svim sferama života, pa i u ovom. Očito je da oni polaze od spoljnog izgleda i sude na osnovu objavljenih fotografija - mnogi pronalaze sličnosti između "Kadilaka" i "Korteža". "Aurus" je projekat "Korteža" - automobil je nov, lep i verovatno udoban. Verovatno da takvim napisima Amerikanci žele da naglase da će oni da naprave još bolji i još lepši - kaže ruski analitičar Vladimir Olenčenko, komentarišući pisanja američkih medija, koji upoređuju "kadilak" američkog predsednika i novi automobil ruskog predsednika "aurus kortež".

Američki novinar Tom O'Konor u svom članku za magazin "Njuzvik" piše da, bez obzira na to što predsednici imaju "prilično interesantne odnose" koji su u suprotnosti sa spoljnom politikom SAD, Donalda Trampa i Vladimira Putina vezuje ljubav prema limuzinama visoke klase.

Prilikom analize ruskog automobila "Kortež", autor teksta navodi da limuzina ima neke sličnosti sa britanskim "Rols Rojs Fantomom" i "Rols Rojs Duhom".

Istovremeno, on navodi da rusko vozilo ima jači motor V12, dok Trampov ima V8. Američka limuzina, koja je nazvana "Zver", za pola tone je teža od ruske.

Putinov "aurus" ima 800 konjskih snaga i pun je novih tehnologija za telekomunikaciju i zaštitu, piše autor članka.

Međutim, on iz nekog razloga sumnja da po svojoj efikasnosti ti instrumenti prevazilaze stari, ali "vrlo snažni" Trampov automobil.

U tekstu se navode podaci televizije "Foks njuz", prema kojima će nova verzija "Zveri", koja se može pojaviti već ovog leta, u mnogim karakteristikama biti moćnija od svog prethodnika iz garaže Bele kuće.

Za izradu novog automobila potrošeno je skoro 15 miliona dolara.

S druge strane, ruski novinari navode da je Putinova limuzina "napravljena u Rusiji, od ruskih delova i rukama ruskih stručnjaka".

Visok stepen bezbednosti

Ruski eksperti koji su upoznati sa detaljima razvoja projekta "Kortež" navode da Putinova limuzina ima visok stepen bezbednosti, ističući da je automobil opremljen oklopnom kapsulom koja može da izdrži eksploziju mine. Kako objašnjavaju, u slučaju eksplozije automobil bi bio oštećen, ali bi putnici ostali živi.

Ako dođe do hemijskog napada, automobil može da "zabarakadira" prozore kao podmornica i da dugo ostane pod vodom.

Eksperti dodaju i da je Putinov automobil opremljen jedinstvenim komunikacionim sistemom, koji, kako ističu, druge zemlje ne mogu da dostignu. Kompleks, zasnovan na domaćim satelitima, integrisan je u automobil.

Komentari (0)

Loading