NA ŠTA MIRIŠU DREVNE EGIPATSKE MUMIJE?! U istraživanju učestvovao ELEKTRONSKI NOS!

Autor:

Svet

15.02.2025

00:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miris je bio ključan za stare Egipćane tokom procesa mumifikacije, jer su prijatni mirisi bili povezani sa telima božanstava i njihovom čistoćom.

NA ŠTA MIRIŠU DREVNE EGIPATSKE MUMIJE?! U istraživanju učestvovao ELEKTRONSKI NOS!

Foto: Tanjug/AP

Drevne egipatske mumije mirišu na drvo, začine i imaju slatkastii miris, pokazuje prvo sistemsko istraživanje stručnjaka iz Ljubljane, Londona i Egipta u kojem je korišćen i elektronski nos, saopštio je Fakultet za hemiju i hemijsku tehnologiju u Ljubljani.

Osim o mirisu mumija, istraživanje donosi i neke nove uvide u praksu mumifikacije u starom Egiptu, prenela je agencija STA.

Istraživači su izmerili i kvantifikovali supstance koje emituje devet mumija izloženih i sačuvanih u Egipatskom muzeju u Kairu, a tim stručnjaka obučenih za mirise je zatim opisao mirise prema njihovim mirisnim notama, intenzitetu i prijatnosti.  

Glavni autor studije Matija Strlič, profesor na Hemijskom fakultetu u Ljubljani, rekao je da miris mumija već godinama izaziva veliko interesovanje stručne i šire javnosti, ali da do sada nije bila sprovedena nijedna kombinovana hemijska i senzorna studija.

- Revolucionarno istraživanje nam zaista pomaže da bolje planiramo konzervaciju i razumemo drevne materijale za balsamovanje. Ono dodaje još jedan sloj podataka koji će obogatiti muzejske izložbe - rekao je on.  

Nalazi otvaraju nove mogućnosti za poboljšanje muzejske prezentacije mumija, jer su posetioci mogli da dožive egipatsko nasleđe i kroz miris.  

Direktor Egipatskog muzeja Ali Abdelhalim, koji je i koautor studije, rekao je da identifikacija različitih tehnika i materijala mumifikacije daje uvid u period, mesto i socio-ekonomski status mumificirane osobe.  

Miris je bio ključan za stare Egipćane tokom procesa mumifikacije, jer su prijatni mirisi bili povezani sa telima božanstava i njihovom čistoćom.  

Čak i danas, oko 5.000 godina kasnije, miris mumija se često opisuje kao prijatan, zbog smola i ulja četinara i drugih biljnih ulja i smola, kao i voskova koji su se koristili u procesu mumifikacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading